NOSZTALGIA: ANNE HALPITÉJE

A halpitéről mindig Anne és a Lizard-félsziget jut eszembe. Anne, akivel évekkel ezelőtt együtt dolgoztam Gatwicken és sokat köszönhetek neki... aki egy görögországi nyaralás alkalmával találkozott későbbi angol férjével... aki belga lévén isteni angol halpitét süt... A félszigetről annyit, hogy itt található a Lizard Point, ami Nagy-Britanniának, pontosabban a főszigetnek, a legdélebbi pontja. A meredek sziklaszirt tetején pedig ott a "legdélebben fekvő" kávézó, ahol hasonlóan készítik ezt a nagyon brit fogást. Miközben itthon az ebédlőasztalnál ülök, és ezt a krémes pitét majszolom, egy pillanatra becsukom a szemem, és máris ott ülök a teraszon, a sós tengeri szél megcsapja az arcomat, a végtelen tenger nem mindennapi látványában gyönyörködöm miközben a sirályok vijjogását hallgatom...


Angol halpite


Hozzávalók:
fél karfiol
fél brokkoli
3-4 szál sárgarépa

krumplipüré fokhagyma nélkül

kb 250 g lazac
2 szelet tőkehal
4 dl tej
2 kis fej vöröshagyma, pucolva, negyedelve
halfűszer

50 g vaj
3 ek liszt

bors
petrezselyem
szerecsendió


A zöldségeket megtisztítom, a répát felkarikázom, a brokkolit és a karfiolt kis rózsáira szedem és puhára párolom.

A krumplipürét elkészítem.

A halakat (én általában fagyasztott halból készítem) a tejjel elkezdem főzni. Beleteszem a vöröshagymákat és a fűszerkeveréket. Így főzöm kb 10 percig, ezalatt nemcsak kiolvadnak, de majdnem teljesen meg is puhulnak. A halhúst kiszedem, a tejet átszűröm és félreteszem.

A fehér szószhoz a vajat felolvasztom egy edényben, megszórom a liszttel és zsemleszínűre pirítom. Lassan hozzáöntöm a halról megmaradt fűszeres tejet és habverővel folyamatos kevergetés mellett mártássűrűségűre főzöm. Fűszerezem sóval, borssal, petrezselyemmel és egy csipet szerecsendióval.

Összeszerelés:
Kivajazott tűzálló tál aljára csipkedem a halak húsát, rá a vegyes párolt zöldséget majd meglocsolom a fűszeres besamellel. A krumplipürét szépen elkenem a tetején, így légmentesen lezárom az alsó rétegeket. 180 fokos sütőbe tolom kb 25 percre. Aki szereti, apró rákokkal gazdagíthatja vagy reszelt sajjttal is megszórhatja a tetejét.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések