CSOKIS-RICOTTÁS PITETORTA

 Nemrégiben a város egyik legjobb éttermében "torkoskodtunk". Desszertnek, többek között, egy nagyon csokis, nagyon meggyes tortát is választottunk, ami azóta is a fejemben motoszkált. A kiinduló ötlet valami ilyesmi süti lett volna, csakhogy itt árválkodott a hűtőben egy doboz ricotta, ami már mindenképp felhasználásra szorult, így ez sült ki belőle. Szó szerint.


Csokis-ricottás pitetorta


A kakós omlós tésztához:
125 g vaj
1 tojás, felverve
20 ml tej
250 g sütőporos liszt (1 kg liszthez 1 zacskó sütőpor az arány)
50 g cukor
2 evőkanál cukrozatlan kakaó
csipet só

Töltelék:
250 g ricotta
1 kisebb tojás
1/2 zacskó vaníliás cukor
1 evőkanál kristálycukor
50 g magas kakótartalmú csokoládé, apróra törve


A lisztet, cukrot, kakaót a csipet sóval elkeverem, majd a vajjal morzsás állagúra dolgozom. A tojást felverem a tej felével. A száraz és a nedves hozzávalókat most összekeverem és hozzáöntöm a maradék tejet is. Amint a tészta összeállt, 1/3-2/3 arányban szétosztom, két gombócot formázok és kissé ellapítom őket, majd legalább fél órára hűtőbe mennek.

A töltelékhez az összes hozzávalót tálba öntöm és alaposan elkeverem.
Amint a kakós tészta szépen lehűlt, először a nagyobb darabot lisztezett felületen kinyújtom. A torta- vagy piteforma aljába és oldalára illesztem, kicsit elegyengetem. Nem baj, ha a szélén esetleg kilóg. Beleöntöm a tölteléket, elsimítom, majd a kinyújtott kisebbik tésztámat ráteszem, a lelógó széleket pedig felhajtom és kissé lenyomkodom. 180 fokon kb 45-50 perc alatt megsül.
Csokis-ricottás pitetorta

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések