2014. jan. 29.

NARANCSOS FORRÓ CSOKOLÁDÉ

Mikor igyunk forró csokit, ha nem havazás és télvíz idején. Meg persze bármikor máskor. Mert: "Chocolate is good for you..." - nagy igazság. Mimi véleménye kóstolás után csupán annyi volt: "Én most már mindig ezt kérem, Mama!" Szerintem annak, aki szereti a forró csokit, biztosan megvan a saját receptje. Ez itt a miénk...

Narancsos forró csokoládé


A klasszikus forró csokinál, legalábbis ahogy én ismerem, kevésbé sűrű, vagy tömör, inkább egy testes kakaóhoz hasonlít, enyhe narancsos aromával. Nem túl édes, de a cukrot mindenki adagolja saját ízlése szerint. Természetesen tejszínhabbal is megfejelhető, de a heti kalóriabevitelem ezt most nem igazán engedélyezte.

Narancsos forró csokoládé


Hozzávalók:
150 ml tej
150 ml tejszín
1/3 narancs héja
20 g csokoládé, apróra vágva (nálam 70%-os)
1 teáskanál cukrozatlan kakaópor
2 teáskanál nádcukor


Levágjuk a narancs harmadának héját olyan vékonyan, amennyire csak lehet (fehér rész ne maradjon rajta). Egy kisebb lábosban összemelegítjük a tejet és a tejszínt, és a héj darabokat is beledobjuk. 

Amikor már forró, de nem forr, kivesszük a narancshéjat és beleöntjük a csokidarabokat, meg a kakaót. Ha szépen felolvad minden, simára keverjük, végül tetszőlegesen cukorral ízesítjük. Nálunk elég volt 2 teáskanál is.


Narancsos forró csokoládé

2014. jan. 23.

ARANYMAZSOLÁS ÓRIÁSKEKSZ, A 100-IK

A múltkor szülinap, most meg a 100-ik bejegyzés! Bizony! Ebből az alkalomból pedig keksszel készültünk. Az omlós vajas pitetészta átváltozása ez, egy óriási keksszé. Narancsos fűszeres illat, aranymazsola... mi kell még a kávém mellé egy morcos, januári reggelen? Hát, mondjuk lenne ötletem, több is... De kezdetnek ez is megteszi, nem is akárhogyan. A receptet a januári Kifőztükben is megtaláljátok.

Aranymazsolás óriáskeksz


Hozzávalók egy 23 cm-es óriáskekszhez:
22,5 dkg liszt
csipet só
1/2 teáskanál mézeskalácsfűszer keverék
3 dkg nádcukor
2 dkg darált mandula
1 narancs reszelt héja
11,5 dkg vaj
75 ml frissen facsart narancslé
15 dkg aranymazsola

Tetejére:
kevés tej
porcukor


Egy nagyobb tálban összekeverjük a lisztet, sót, fűszert, cukrot és a mandulát. Belereszeljük a narancs héját is, majd a vajjal morzsás állagúra dolgozzuk. Folyamatosan beledolgozzuk a narancslevet, a végén pedig a mazsolát. A tésztát gömbbé formázzuk és lisztezett felületen 1 cm vastag kb 23 cm átmérőjű körré nyújtjuk. A tetejét egy kevés tejjel kenjük meg és sütőpapírral bélelt tepsin 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt aranyszínűre sütjük.

A tetejét porcukorral hintjük meg és úgy szeleteljük, mint egy tortát.

Aranymazsolás óriáskeksz


Aranymazsolás óriáskeksz


Aranymazsolás óriáskeksz

2014. jan. 17.

ASZALT SZILVÁS CSOKIS PITE

Lecsengett az ünnepi szezon, úgyhogy jöhetnek megint a csokis sütik, még ha mértékkel is. Kakaós omlós tésztakéregben sűrű aszalt szilvás csokikrém... ja, és narancs... meg dió... És akinek ez még nem elég, az tegyen rá egy szép gombóc vanília fagyit... A receptet a Kifőztük magazin januári számában is megtaláljátok.

Aszalt szilvás csokis pite


Hozzávalók:
Tésztához:
115 g vaj
225 g liszt
2 evőkanál cukrozatlan kakaó
csipet só
2 evőkanál kristálycukor
2 evőkanál darált mandula
1 gyengén felvert tojás
fél tojáshéjnyi hideg víz

Töltelékhez:
200 g aszalt szilva
20 ml brandy v cointreau
20 ml frissen facsart narancslé
1 nagy narancs reszelt héja
200 g magas kakaótartalmú csokoládé (nálam 70%-os), apróra vágva
1 marék dió, darálva

3 tojás
100 g nádcukor
200 ml tejszín

cukrozatlan kakaó vagy porcukor a tetejére


A lisztet, kakaót a csipet sóval és a cukorral elkeverjük, hozzáadjuk a mandulát, majd a vajjal morzsás állagúra dolgozzuk. A tojást enyhén felverjük és a kevéske vízzel a tésztához dolgozzuk. Amint a tészta összeállt, gombócot formázunk és kissé ellapítjuk, majd legalább fél órára (vagy akár egy éjszakára is) hűtőbe tesszük.

A töltelékhez az aszalt szilvát apróra vágjuk és leöntjük az alkohollal és a narancslével. Ez is akár egy egész éjjel is állhat. Ezekkel a lépésekkel sokat dolgozhatunk előre.

A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk majd belesimítjuk a piteformába (kb 22 cm átmérőjű). Villával megszurkáljuk az alját, a tetejére sütőpapírt és nehezéket teszünk. (Én speckó Le Creuset sütőgolyókat használok, de egy marék szárazbabbal helyettesíthető.) 200 fokra előmelegített sütőben sütjük 15 percet.

A megpuhult szilvát turmix vagy késes aprító segítségével kicsit elpürésítjük, belereszeljük a narancshéjat, hozzáadjuk a csokit és a diót is.

A tojásokat habosra keverjük a cukorral és hozzáöntjük a tejszínt, majd az aszalványos masszával elkeverjük. Az elősütött tésztakéregbe öntjük, majd 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és kb 40 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, kakaóval vagy porcukorral meghintjük, vanília fagyival is tálalhatjuk.


Aszalt szilvás csokis pite


Aszalt szilvás csokis pite


2014. jan. 9.

FOKFÖLDI KÓKUSZ PUDDING - ELSŐ SZÜLETÉSNAP

Már egy éve az életünk része a minikonyha... Hihetetlen, de így van! Kicsit olyan, mintha most kezdtük volna, máskor meg, mintha évtizedek teltek volna el. Sokat tanultunk Mimivel ez alatt az idő alatt, és mostanra rengeteg tervet is szőttünk már a jövőre nézve. Amellett, hogy lassan száz bejegyzést tudhatunk magunkénak, egy tortaversenyt is nyertünk, sőt még egy online gasztromagazin, a Kifőztük igazán klassz szerkesztőcsapatának tagjai is vagyunk. 

Fokföldi kókusz puding

De ami még fontosabb, az elmúlt egy évben a közös hobbi, a főzőszenvedély, olyan nagyszerű emberekkel hozott össze mint Anikó, Ottília, Ági, aztán ott van a Szalámibolt csapata, és természetesen a Kifőztük teljes stábja... Szerencsénkre persze még folytathatnánk a sort, mert annyi remek embert ismertünk meg! Mindenkinek köszönjük a támogatást, a kedves visszajelzéseket és reméljük, kedves Olvasók, hogy a jövőben is velünk tartotok majd!


Fokföldi kókusz puding

Na és mivel ünnepeljünk? Találós kérdés: fokföldi, de nem ibolya. Mi az? Mert hát nem csak az ibolya lehet fokföldi, hanem ez a kókusz pudding is, két dé-vel! A minikonyhánkban tényleg ott a világ, rengeteg féle étel készül nálunk, de az afrikai konyha mindig is, leginkább nekem, a szívem csücske volt, így mivel is ünnepelhetnénk, mint ezzel a kókusz puddinggal...

Fokföldi kókusz puding

Hozzávalók:
100 g puha vaj
100 g nádcukor
2 tojás
csipet só
1 kisebb citrom reszelt héja és frissen facsart leve
20-30 ml tej
100 g sütőporos liszt (1 kg liszthez 1 zacskó sütőpor az arány)
20 g kókuszreszelék

300 ml tejszín
100 ml tej
2 teáskanál vanília kivonat (rúdvaníliát is használhatunk)
4 tojás sárgája
1 evőkanál porcukor


A puding tésztájához a vajat habosra keverjük a cukorral, majd a tojásokat egyenként beledolgozzuk. Ezek után hozzáadjuk a sót, a citromhéjat és citromlevet, a tejet és a lisztet is. A kókuszt egy kis serpenyőben 2-3 perc alatt picit megpirítjuk és azt is a masszához keverjük.

4 kis szuflés tálat vajazunk, lisztezünk és a tésztát egyenlően elosztjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt aranyszínűre sütjük.

A vanília szószhoz egy kisebb lábosban a tejszínt és a tejet összemelegítjük a vanília kivonattal (nem forraljuk!) és kicsi kihűtjük. A tojássárgákat kikeverjük a porcukorral és nagyon óvatosan elkezdjük hozzácsorgatni a még mindig meleg vaníliás tejszínt, miközben egy kézi habverővel folyamatosan keverjük. Visszaöntjük a lábosba és kis lángon, állandó kevergetés mellett addig főzzük, míg sűrűsödni kezd.

Tálaláskor a kisült pudingokat csak locsoljuk le a vanília szósszal...


Fokföldi kókusz puding

2014. jan. 5.

TÉLI BULGUR SALÁTA

Ismeretlen területre tettem a lábam, bulgurt főztem... vagyis nem, még főzni sem főztem, mert az az igazság, hogy a bulgurt csupán forró levessel kell leönteni, és szépen magától megpuhul. A bulgur tulajdonképpen búza, és nemcsak vitaminokban, de ásványi anyagokban és rostokban is gazdag. Szerintem meglehetősen hasonlít a barna rizsre. 

Téli bulgur saláta grillezett zöldségekkel
Soha korábban nem készítettem, még csak nem is kóstoltam. De azt kell mondjam, egyáltalán nem bántam meg, próbáljátok ki Ti is!  Ebben a formájában salátaként önmagában vagy hús mellé köretnek is kínálhatjuk. Kellemes felüdülés lehet a sok nehéz, húsos ünnepi étel után. A receptet a januári Kifőztük magazinban is olvashatjátok.

Téli bulgur saláta grillezett zöldségekkel

Hozzávalók 3 személyre:
20 dkg bulgur
2,5 dl húsleves
kb 40 dkg sütőtök
1 lilahagyma
5-6 gerezd fokhagyma
1 pirospaprika
néhány szem apró gomba
löttyintésnyi dióolaj
löttyintésnyi juharszirup
tengeri só
frissen őrölt tarkabors
kevés rozmaring


A bulgurt átöblítjük, majd egy nagyobb tálba öntjük. Rálocsoljuk a forró húslevest és lefedve kb 30 percet pihentetjük. Miután felszívta a levest és megpuhult, villával fellazítjuk. Pont mintha kuszkuszt készítenénk.

A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, majd egyenlő méretű darabokra kockákra vágjuk és egy tepsibe szórjuk. Megfűszerezzük, meglocsoljuk a dióolajjal és a juharsziruppal, majd 200 fokon kb 35 perc alatt meggrillezzük.

Összeszereléskor a bulgurt és a zöldségeket lazán elkeverjük és a sütés után a tepsi alján összegyűlt szószt a tetejére kanalazzuk.


Téli bulgur saláta grillezett zöldségekkel