ARANYMAZSOLÁS ÓRIÁSKEKSZ, A 100-IK

A múltkor szülinap, most meg a 100-ik bejegyzés! Bizony! Ebből az alkalomból pedig keksszel készültünk. Az omlós vajas pitetészta átváltozása ez, egy óriási keksszé. Narancsos fűszeres illat, aranymazsola... mi kell még a kávém mellé egy morcos, januári reggelen? Hát, mondjuk lenne ötletem, több is... De kezdetnek ez is megteszi, nem is akárhogyan. A receptet a januári Kifőztükben is megtaláljátok.

Aranymazsolás óriáskeksz


Hozzávalók egy 23 cm-es óriáskekszhez:
22,5 dkg liszt
csipet só
1/2 teáskanál mézeskalácsfűszer keverék
3 dkg nádcukor
2 dkg darált mandula
1 narancs reszelt héja
11,5 dkg vaj
75 ml frissen facsart narancslé
15 dkg aranymazsola

Tetejére:
kevés tej
porcukor


Egy nagyobb tálban összekeverjük a lisztet, sót, fűszert, cukrot és a mandulát. Belereszeljük a narancs héját is, majd a vajjal morzsás állagúra dolgozzuk. Folyamatosan beledolgozzuk a narancslevet, a végén pedig a mazsolát. A tésztát gömbbé formázzuk és lisztezett felületen 1 cm vastag kb 23 cm átmérőjű körré nyújtjuk. A tetejét egy kevés tejjel kenjük meg és sütőpapírral bélelt tepsin 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt aranyszínűre sütjük.

A tetejét porcukorral hintjük meg és úgy szeleteljük, mint egy tortát.

Aranymazsolás óriáskeksz


Aranymazsolás óriáskeksz


Aranymazsolás óriáskeksz

Megjegyzések

  1. Csilla, gratulálok a 100. recepthez! Nagyon klassz kekszet sütöttél, olyat, amihez körbe lehetne ülni az asztalt, és mindenki törhetne belőle egy darabot. :)

    VálaszTörlés
  2. Gratulalok a 100 ik recepert meg a tobbi 99 ert is !!!!
    Kerek en is egy darabot ebbol a finom oriaskekszbol!!
    puszi, szia

    VálaszTörlés
  3. ...hmmm... olyan finom lehet ez a keksz! Már érzem is az illatát! :D Jövök én is körbeülni az asztalt és gratulálni a 100. bejegyzéshez! :D ...meg persze majszolni a kekszet! ;)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések