2014. szept. 28.

ZÖLDOLÍVABOGYÓ - KRÉM

Sokszor kóstoltam, illetve vettem is már olívabogyó krémet, hol jobbat, hol pedig sajnos kevésbé jót. Éppen ezért szerintem nagyon is megéri kísérletezni vele otthon, mert nem vesz igénybe sok időt, és teljesen a saját ízlésünkre szabhatjuk.... Mi szívesen kenegetjük baguett karikákra, mellé pedig jól csúszik egy pohárka bor. A recept megjelent a Kifőztük szeptemberi számában is.

Zöldolívabogyó-krém

Zöldolívabogyó-krém

Hozzávalók:
20 dkg magozott zöld olívabogyó
1 gerezd fokhagyma
egy csipet tengeri só
frissen őrölt tarkabors
3 teáskanál szardella paszta
1 teáskanál extra szűz olívaolaj
5 közepes bazsalikomlevél
1 teáskanál frissen facsart citromlé
1/2 teáskanál reszelt citromhéj (ha lehet kezeletlen héjú)


Az összes hozzávalót aprító- vagy turmixgép segítségével krémes állagúvá dolgozzuk. Előételként bagettre vagy pirítósra kenhetjük. Hűtőben tároljuk.

Zöldolívabogyó-krém

2014. szept. 23.

BUDAVÁRI BORFESZTIVÁL

A hazai fesztiválok között az egyik legismertebb és talán a legnépszerűbb is a Budavári Borfesztivál, melyet immár 23. alkalommal rendeztek meg a Budai Vár teraszain, és amin a  Kifőztük magazin képviseletében én is részt vehettem. Nos, a borfesztivál messze nem csupán a borokról szól, ugyanis a szervezők a kiváló borászok mellett színvonalas programokkal, koncertekkel és rengeteg finomsággal is várták az ide látogatókat az öt napos rendezvénysorozat folyamán.

Budavári Borfesztivál

Elképesztő kínálattal érkezett a több, mint 200 magyar borászat, akik a fesztiválon részt vettek. Itt mindenki biztosan megtalálta a neki tetsző bort. A legtöbb kiállító értelemszerűen magyar pincészet, ám akadt itt olasz stand is, mivel Olaszország, mint meghívott vendég vett részt, de meglepve találtam rá a dél-afrikai borokra is, amik egyébként a kedvenceim.

Budavári Borfesztivál

Budavári Borfesztivál

Budavári Borfesztivál

A bőség zavarában nehéz volt a döntés, hogy mit is kóstoljunk. Aztán a helyes kis kóstolópoharainkkal a programhoz csatlakozó borászok standjai felé vettük az irányt és szépen sorra vettük mind a fehéret, a rozét és persze a vöröset is. Közben elfalatoztunk egy sajttálat, egy megtermett medvehagymás pogácsát és nagyon finom friss, langyos perecet is.

Budavári Borfesztivál

Budavári Borfesztivál

Budavári Borfesztivál

Budavári Borfesztivál

A fesztivál rendezői gondoskodtak arról, hogy senki ne maradjon éhes a borkóstolás közben, és igazán változatos és igényes gasztronómiai kínálattal készültek. Az idő sajnos nem kedvezett a szabadtéri programoknak, így már csak néhány macaront sikerült becsomagoltatnom elvitelre, mielőtt feltámadt a szél és az eső ismét sűrű szitálásba kezdett...

Budavári Borfesztivál

2014. szept. 20.

BAKLAVA SAJTTORTA NARANCSOS SZIRUPOS FÜGÉVEL

A Segítsüti 11. fordulója lezárult, mellyel együtt az általunk felajánlott baklava sajttorta is gazdára talált, sok másik csodálatos süti társaságában. Örülünk, hogy részesei lehettünk az akciónak ez alkalommal is. Gratulálunk a nyertesnek és természetesen minden közreműködőnek! Köszönjük a licitnyertesünk nagyvonalú támogatását, és nem utolsó sorban azt, hogy a mi tortánkat választotta! Most pedig következzen a megagiga ropogós baklava sajttorta receptje!

Baklava sajttorta narancsos szirupos fügével


Hozzávalók:
Krémhez
1 kg mascarpone
18 dkg átszitált porcukor
5 dkg kukoricakeményítő
4 tojás
3 tojás sárgája
1 narancs reszelt héja és leve (kb 60 ml)

A tészta kéreghez
5 dkg pirított dió, durvára darálva
5 dkg pirított mandula, durvára darálva
5 dkg nádcukor
1/2 mokkás kanál mézeskalács fűszerkeverék
5 dkg olvasztott vaj
8 réteslap

Sziruphoz
10 dkg nádcukor
80 ml víz
80 ml frissen facsart narancslé
1/2 evőkanál akácméz
füge (cukorszirupban eltett füge, esetleg friss)


Először a krémet készítjük el. A krémsajtot habosra keverjük a porcukorral és a kukoricakeményítővel, majd egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat és a sárgákat, végül pedig egy narancs reszelt héját és levét is a krémhez adjuk.

Az aprított diót, mandulát, a nádcukrot és a fűszert összekeverjük egy tálban. Egy 23 cm-es kapcsos tortaformát olvasztott vajjal alaposan bekenünk és egy réteg réteslapot belehelyezünk. Az oldalához is odanyomkodjuk kissé, a széleit pedig hagyjuk lelógni. Bekenjük olvasztott vajjal és a cukros magkeverék kb egynyolcadát rászórjuk. Erre ismét egy réteg réteslap, olvasztott vaj és cukros diókeverék következik, és így tovább. Az utolsó réteslapot már nem kenjük meg vajjal csak egyszerűen beleöntjük az előkészített krémet és a lelógó tésztaszéleket óvatosan felhajtogatjuk a torta tetejére. A maradék cukros dió-mandula keveréket a torta tetejére szórjuk, a megmaradt olvasztott vajat pedig a felhajtogatott tésztaszélekre csorgatjuk és 20 percre 200 fokos  sütőbe tesszük, majd a hőfokot 170 fokra visszavesszük és további 1 óra 25 percig sütjük. Ha túl pirulna a tészta, akkor óvatosan és lazán lefedjük alufóliával.

Amíg sül a torta, elkészítjük a szirupot. Egy kisebb lábosban összemelegítjük az első három hozzávalót és addig főzzük, amíg a folyadék felére-kétharmadára sűrűsödik be, és egészen sötét, szirupszerű állagot nem ér el. Ekkor hozzáadjuk a mézet, majd a szirupba helyezzük a fügéket. Pár perc után elzárjuk a lángot alatta.

A tortát, miután elkészült, még forrón meglocsoljuk a szirup felével és a sütőben hagyjuk még további kb fél órát pihenni, nyitott sütőajtónál. Majd a teljes lehűlés után alaposan lefedve hűtőben tároljuk. Tálaláskor a maradék szirupot és a fügét kínáljuk mellé.

Baklava sajttorta narancsos szirupos fügével

A sütési idő letelte után még "rezgős" marad a torta, vagyis úgy tűnhet, hogy nem sült meg. De miután teljesen kihűl, szépen össze fog állni.

2014. szept. 15.

SEGÍTSÜTI 2014 ŐSZ - BAKLAVA SAJTTORTA

És ismét elérkezett a Segítsüti ideje, immár 11. alkalommal! A ma induló akcióban a Leukémiás Gyermekekért Alapítványon keresztül a kelet-magyarországi leukémiás megbetegedésben szenvedő kisgyermekeket támogatjuk, méghozzá úgy, hogy az akció során befolyt összegből a debreceni Gyermekhematológia-Onkológiai Tanszék számára szeretnénk gyógyászati felszereléseket biztosítani. A leukémia egy súlyos, daganatos betegség, és még elképzelni is nehéz, hogy milyen lehet egy szülőnek szembesülni azzal, hogy a gyermeke leukémiában szenved, vagy egy csöppségnek feldolgozni az ezzel járó nehézségeket. Azoknak, akik még nem hallottak a Segítsütiről, dióhéjban annyit, hogy ennek a civil kezdeményezésnek az eredményeként 30 blogger anyuka-apuka felajánlásaira lehet mától három napon keresztül licitálni. A sütiárverés szeptember 18-án, csütörtökön 16 órakor zárul. A legtöbbet ajánló pedig meg is nyeri az adott sütit.


Nagyon örülünk, hogy részesei lehetünk most is a Segítsütinek. A tavalyi amarula sajttortánk után nem akartunk teljesen szakítani a krémesen lágy sajttorta-koncepcióval, ám ezúttal a töltelék egy extra ropogós tésztakéregbe került. Reméljük, hogy sokaknak tetszik majd az általunk felajánlott diós baklava sajttorta egy kis narancsos szirupos fügével, és ez a süti is segíthet majd a beteg gyerekeknek! A sütemény jellegéből adódóan sajnos nem postázható, ezért csak személyes, budapesti átvételre van lehetőség, előre megbeszélt időpontban.


Az akcióról és az árverés alakulásáról bővebb információk a www.segitsuti.hu oldalon illetve a Segítsüti Facebook oldalán olvashatók.




2014. szept. 7.

MENTA ESSZENCIA

Emlékeim szerint a szeptemberi ovi- és iskolakezdésekkor kellemesen langyos, őszi idő volt. Akkoriban a kertünkben termő 100 éves körtefa gyümölcséből csomagolt Anyukám a tízórai szendvicsem mellé... Az volt a világ legfinomabb körtéje! Nos, Mimi első napja középsősként merőben másként indult. Hálát adtam, hogy augusztus utolsó napján letoltunk még egy nagy adag levendulás citromfagyit! 

Menta esszencia

Ez a sötét, szeptemberi kezdés távol áll a remélt vénasszonyok nyarától, ellenben az özönvíz mennyiségű esőtől a mentabokrunk hatalmasra nőtt, és már ráfért egy kis metszés. Mivel az alig 17 fokban nem vágytunk jeges-mentás hűsítőre, ezért mentakivonat készült belőle. Pontosabban készül, mivel ha most eltesszük, akkor kb. két hónap múlva számíthatunk a kész menta kivonatra. Az arányokról annyit, hogy az alkohol a menta mennyiségétől, illetve az üvegünk méretétől függ. Egy a lényeg, hogy egy levél se lógjon ki az alkoholfürdőből...

Menta esszencia


Hozzávalók:
friss menta (nálam kb 15 g)
vodka (nálam  kb 2 dl)


A mentát alaposan leöblítjük, majd letépkedjük a leveleket a szárakról és papírtörlőn hagyjuk megszáradni. A leveleket kicsit összenyomkodjuk a kezünkkel, majd egy tiszta, légmentesen záródó üvegbe szórjuk és annyi alkohollal öntjük le, amennyi ellepi, majd lezárjuk. Fontos, hogy minden levélkét elfedjen az alkohol. Hűvös, sötét helyen pihentetjük kb. másfél-két hónapot.

Körülbelül két hónap elteltével viszont ne felejtsük el leszűrni az esszenciát! Lehet kísérletezni vele és mindenbe "öntögetni": kekszbe, tortába, turmixba, forró csokiba... Előre tekintve pedig még 108 nap van karácsonyig, szóval sk készített karácsonyi ajándéknak sem utolsó :)

Menta esszencia


2014. szept. 1.

ŐSZIBARACKOS - OLÍVAOLAJOS TORTA

Diétázóknak sütit (vagy bármit) készíteni igazi kihívás, legalábbis nekem. Epebetegeknek pedig kész rémálom! Hosszú tipródás után végül ezt a meglepetés-desszertet hoztam össze. Általánosságban elmondható, hogy az epekímélő étrend a bevitt zsiradék - különösen az állati eredetű - csökkentésére épül. Az, hogy egy epebeteg mit tud elfogyasztani panasz nélkül, nagyban függ az egyén adottságaitól. Ezért is lehetséges az, hogy valaki egy hatalmas bögre tejeskávéval indítja a napot, míg más két teáskanálnyi tejtől is napokra kidől. Először ajánlott kísérletezni kisebb adagokkal, majd ha kicsiben nem okoz panaszt az adott étel vagy alapanyag, akkor lehet emelni a porció méretét.  Ehhez a sütihez olívaolajat használtam, és olyan kellemes lett, hogy saját részre is készül majd a jövőben. A torta receptjével a Kifőztük magazin szeptemberi számában is találkozhattok.

Őszibarackos - olívaolajos torta


Hozzávalók egy 18 cm-es kapcsos tortaformához:
1 közepes tojás
10 dkg nádcukor
1 teáskanál vaníliakivonat
1 dl görög natúr joghurt
75 ml olívaolaj
20 dkg liszt
3-4 g sütőpor
1/2 citrom frissen reszelt héja

A tetejére
1 őszibarack
1-2 teáskanál akácméz (elhagyható)
porcukor (elhagyható)

A tészta hozzávalóit összekeverjük és a sütőpapírral kibélelt formába öntjük. A barackot meghámozzuk, felszeleteljük, majd a gyümölcsgerezdekkel kirakjuk a torta tetejét. 180 fokra előmelegített sütőben kb 45-50 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük.

Félidőben egy kevés mézzel meglocsolhatjuk, tálaláskor pedig porcukorral meghinthetjük.


Őszibarackos - olívaolajos torta

Őszibarackos - olívaolajos torta