MENTA ESSZENCIA

Emlékeim szerint a szeptemberi ovi- és iskolakezdésekkor kellemesen langyos, őszi idő volt. Akkoriban a kertünkben termő 100 éves körtefa gyümölcséből csomagolt Anyukám a tízórai szendvicsem mellé... Az volt a világ legfinomabb körtéje! Nos, Mimi első napja középsősként merőben másként indult. Hálát adtam, hogy augusztus utolsó napján letoltunk még egy nagy adag levendulás citromfagyit! 

Menta esszencia

Ez a sötét, szeptemberi kezdés távol áll a remélt vénasszonyok nyarától, ellenben az özönvíz mennyiségű esőtől a mentabokrunk hatalmasra nőtt, és már ráfért egy kis metszés. Mivel az alig 17 fokban nem vágytunk jeges-mentás hűsítőre, ezért mentakivonat készült belőle. Pontosabban készül, mivel ha most eltesszük, akkor kb. két hónap múlva számíthatunk a kész menta kivonatra. Az arányokról annyit, hogy az alkohol a menta mennyiségétől, illetve az üvegünk méretétől függ. Egy a lényeg, hogy egy levél se lógjon ki az alkoholfürdőből...

Menta esszencia


Hozzávalók:
friss menta (nálam kb 15 g)
vodka (nálam  kb 2 dl)


A mentát alaposan leöblítjük, majd letépkedjük a leveleket a szárakról és papírtörlőn hagyjuk megszáradni. A leveleket kicsit összenyomkodjuk a kezünkkel, majd egy tiszta, légmentesen záródó üvegbe szórjuk és annyi alkohollal öntjük le, amennyi ellepi, majd lezárjuk. Fontos, hogy minden levélkét elfedjen az alkohol. Hűvös, sötét helyen pihentetjük kb. másfél-két hónapot.

Körülbelül két hónap elteltével viszont ne felejtsük el leszűrni az esszenciát! Lehet kísérletezni vele és mindenbe "öntögetni": kekszbe, tortába, turmixba, forró csokiba... Előre tekintve pedig még 108 nap van karácsonyig, szóval sk készített karácsonyi ajándéknak sem utolsó :)

Menta esszencia


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések