2015. nov. 27.

CSOKOLÁDÉS - FÜGÉS GARIBALDI

Nyakunkon az advent és a legutóbbi hidegfronttal azt hiszem a tél is, így mi mást is süthetnénk ilyenkor, mint kekszet. Még Angliában, a hotelben az egyik kolléganőm nagy kedvence volt a garibaldi, ami itthon nem kifejezetten ismert sütemény, ám ott igen népszerű. Állagra nem az a klasszikus, omlós vajas keksz, de szerintem érdemes kísérletezni vele. Ebben a verzióban (ami a Kifőztük novemberi számában is megjelent) csokoládéval és aszalt fügével készítettem. A sütőporos lisztet felesleges horror áron megvásárolni, csak 1 kg liszthez 1 csomag (12 g) sütőport keverjünk el és ugyanazt a végeredmény kapjuk. A megmaradt tojásfehérjét kisebb műanyag dobozban lefagyaszthatjuk, és később például habcsók készítéséhez használhatjuk, tehát az sem kerül a kukába. Ezek után már nincs is más dolgunk, mint egy jó kávét vagy teát főzni...

Csokoládés-fügés garibaldi

Hozzávalók 15-17 db-hoz:
3 dkg nádcukor + kevés a díszítéshez
3 dkg puha vaj (laktózmentes)
1 narancs finomra reszelt héja
1 tojás
12 dkg sütőporos liszt
1 evőkanál étcsokoládécsepp
5 dkg aszalt füge
5-6 teáskanál tej (laktózmentes)


A cukrot a vajjal, a narancshéjjal és a tojás sárgájával habosra keverjük. Hozzádolgozzuk a sütőporos lisztet, a csokoládécseppet és az apróra vágott aszalt gyümölcsöt is. A tejet teáskanalanként adagoljuk hozzá, amíg a tészta össze nem áll. 15 percre hűtőbe tesszük, majd lisztezett felületen kb 3 mm vastagra nyújtjuk. Köröket szaggatunk belőle, ezeket sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, és 15 percre ismét hűtőbe tesszük. A tojásfehérjéből 1-2 teáskanálnyit villával enyhén fellazítunk, lekenjük vele a kekszek tetejét, majd megszórjuk kevés nádcukorral. 190 fokon 10-12 perc alatt aranyszínűre sütjük, és rácson hagyjuk kihűlni.

Csokoládés-fügés garibaldi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése