VANÍLIÁS - TONKABABOS, KRÉMES RIZS

Úgy 30 évvel ezelőtt vidéken, a klasszikus, egyszerű házias konyhán nevelődtem. Falun fűszerként leginkább petrezselyem, zellerzöld, majoránna, bors, és persze pirospaprika volt kéznél. Édességek tekintetében a csokoládés, lekváros és túrós ízvilág dominált, hiszen egzotikus fűszerekhez nem lehetett hozzájutni. A legkülönlegesebb ízesítőnek talán a vaníliás cukor és a citromhéj számított. Mára már szerencsére kitágult a világ, noha a legjobb szívvel emlékszem vissza a Dédimama és a Nagyim által készített finomságokra (amiket egyébként nem is tudok olyan formában azóta sem reprodukálni, például az almás pitémen még mindig van mit dolgozni...), mégis azt gondolom, hogy az én lányom talán még szerencsésebb helyzetben nő fel, és sokkal változatosabb, gazdagabb ízekkel ismerkedhet meg, már gyerekként is. Távoli tájak fűszereit a legjobb helyen keressük, ha a Fűszerészhez nézünk be, webshopján keresztül pedig akár vidékről is rendelhetünk.



Számomra az egzotikumot jelentő egyik fűszer - a sok közül :) - a tonkabab. Dél-Amerikából, Guyanából származik, kinézetre bab formájú, tapintásra a vaníliarúdra emlékeztet. Ám az illata, az semmihez sem fogható. Így ha megkérdezik, hogy milyen illatú a tonkabab, leginkább az a válasz, hogy olyan, mint a tonkabab, elég nehéz behatárolni. Talán vaníliás, egy kicsit füstös, mint a dohány, cseppet mandulás, de a fűszeres karamellt is kiszagolhatjuk benne. Én most egy igazán hétköznapi ételbe tettem egy keveset belőle, amitől az egy egészen más dimenzióba került. Ez itt a 21. századi tejberizs (Kifőztük - május)...


Hozzávalók 2 személyre:
10 dkg rizs (arborio vagy más, rizottóhoz való fajta)
2,5 dl tej (laktózmentes)
1 csipet tengeri só
1 evőkanál nádcukor
1 vaníliarúd
1/3-1/2 tonkabab
2 dl habtejszín (laktózmentes)

a tetejére:
70%-os étcsokoládé vagy cukrozatlan holland kakaópor


Lábosba öntjük a rizst, a tejet, a sót és a cukrot. A vaníliarudat kettévágjuk, a magokat kikaparjuk, a rúddal együtt a rizshez adjuk, és gyakori kevergetés mellett főzni kezdjük. Amikor a rizs már majdnem megpuhult (fajtától függően ez kb. 20 percet vesz igénybe), belereszeljük a tonkababot, a tejszínt is hozzáöntjük, majd a desszertet készre főzzük. A vaníliarudat kivesszük, a tejberizst poharakba adagoljuk, a tetejüket reszelt csokoládéval vagy kakaóporral megszórva tálaljuk.

Tonkabab az alábbi linken rendelhető:
http://webshop.fuszeresz.hu/tonkabab_353

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések