ETON MESS KARDAMOMOS CSOKOLÁDÉSZÓSSZAL

A blogot elnézve úgy tűnhet, hogy keményen diétázunk, mi több, talán nem is eszünk... Pedig nagyon is eszünk, és sütök-főzök rendszeresen. Júniusban egy kicsit megcsúsztam a teendőkkel (meglepő, igaz?), aztán a hosszú nyári szabadságunkat töltöttük a tengernél. Teljes kikapcsolódás és pihenés... már nagyon ránk fért. De ismét itt és vissza a hétköznapokba!  Ez a desszert még a Kifőztük júliusi számában jelent meg (atya ég!), és amikor készítettem, még javában eper-szezon volt, de áfonyával, málnával is nagyon finom.


Számomra az Eton Mess talán az egyik legklasszikusabb angol édesség. Nevét az Eton College-ról kapta állítólag. A legenda szerint egy "balesetet szenvedett" epres pavlova az alapja, de valószínűleg ez csak kitaláció. Viszont mindegy is, mivel ez egy fantasztikus, sütés nélküli, expressz nyári édesség, feltéve, ha a habcsókok már készen várakoznak egy légmentesen záródó fémdobozban. A fűszeres csokoládészósz szerintem nagyon sokat adott a hagyományos verzióhoz, és még ellenállhatatlanabbá és csodásan illatossá tette ezt a pohárdesszertet...



Hozzávalók 4 nagyobb pohárnyihoz:
40 dkg friss eper (vagy más nyári bogyósgyümölcs pl. málna, szeder)
4 dl behűtött habtejszín
1 evőkanál porcukor
4 marék habcsók

10 dkg étcsokoládé (70%-os kakaótartalmú)
1,5 dl habtejszín
1-2 szem zöld kardamom


Az epret kisebb darabokra vágjuk, 4 evőkanálnyit félreteszünk belőle a díszítéshez. A tejszínt habbá verjük az átszitált porcukorral. A habcsókot összetördeljük. A kardamom magjait kivesszük a terméstokból, és mozsárban finomra törjük.

A szószhoz a tejszínt megmelegítjük, de nem forraljuk fel. Tálba szórjuk az apróra darabolt csokoládét, ráöntjük a tejszínt, és hozzáadjuk a porított kardamomot. Néhány percet állni hagyjuk, majd krémesre keverjük.

Az előkészített hozzávalókat 4 nagyobb kehelybe rétegezzük úgy, hogy alulra eper, rá habcsók, majd tejszínhab kerüljön egészen addig, amíg mind el nem fogy. A tetejére csokoládészószt öntünk, és a félretett eperrel díszítjük.

A kardamomot keressétek a Fűszerésznél:


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések