TORTA Nr 4 - CSOKOLÁDÉS RÉPATORTA

A kis 4 éves szülinapi torta-kívánsága a következő volt: "Mama, répatorta legyen... csokival... és kis marcipánrépával... meg gyertyával..." Jobb, mint a tavalyi, amikor a "Milyen tortát szeretnél?" kérdésre a "Kék!" választ kaptam. Az ünnepelt kérésére tehát csokoládés répatortát kellett csinálnom, amihez narancslekvárt és marcipántetőt gondoltam ki. A prototípustól nem voltam elájulva, de újra megsütöttem, kicsit másként, így a második nekifutásra olyan lett, mint amit elképzeltem...

Csokoládés répatorta

Csokoládés répatorta

Csokoládés répatorta


Hozzávalók:
Tészta
25 dkg liszt
12 dkg darált mandula
4 kávéskanál sütőpor
2 kávéskanál szódabikarbóna
1 evőkanál cukrozatlan kakaó
15 dkg nádcukor
4 tojás
8 evőkanál tej
10 dkg olvasztott vaj
1/2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 narancs reszelt héja
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál vaníliakivonat
20 dkg reszelt répa
10 dkg 70%-os csoki, finomra aprítva

Krém és díszítés
15 dkg 70%-os csoki, apróra törve
1,5 dl tejszín
kb 6 evőkanál narancslekvár
10 dkg marcipán
marcipán répák
darált mandula


Az egyik tálban a lisztet, darált mandulát, sütőport, szódabikarbónát és a kakaót keverjük el. Egy másik tálban habosra keverjük a tojást a cukorral, majd sorban hozzáadjuk a tejet, olvasztott vajat, fűszert, a citrushéjakat és a vaníliát is.

A két tál tartalmát (száraz és nedves hozzávalókat) összekeverjük és végül a reszelt répát, valamint a csokireszeléket is a masszához adjuk. A nyers tésztát 3 db kivajazott, sütőpapírral bélelt 18 cm - es kapcsos tortaformában osztjuk szét (vagy egy formát háromszor használunk) és 180 fokra előmelegített sütőben kb 30 perc alatt megsütjük. (Tűpróba!) Rácson hűtjük ki.

A krémhez a tejszínt felforrósítjuk és beleszórjuk a csokoládét. Pár percig hagyjuk állni, majd keverjük el, így szép fényes krémet kapunk. Rövid időre hűtőbe tesszük, hogy kicsit besűrűsödjön.

Összeállításkor a tésztalapokat először megkenjük narancslekvárral, majd a csokikrém kevesebb, mint harmadával, aztán tészta, lekvár, krém (amennyit az első lapra kentünk), végül a harmadik lap következik, amire csak lekvár kerül. (Én először a lapok búbját egyenesre vágtam, hogy szép egyenes legyen a torta teteje végül. Ez pazarlásnak tűnhet, de mire feldíszítettem, már két "búb" elfogyott, a harmadikat pedig másnap a reggel kávénk mellé eszegettük el). A marcipánt kevés átszitált porcukorral körlappá nyújtjuk és a torta tetejére tesszük, erre kerülnek a répadíszek. Az oldalát a maradék csokikrémmel vonjuk be és mandulával díszítjük.

Csokoládés répatorta

Csokoládés répatorta

Csokoládés répatorta


Megjegyzések

  1. Nagyon boldog szülinapot kívánok Miminek! :)
    Csodás tortát készítettél; én is szívesen elfogadnám ...a sokszor negyedik szülinapomra... :D

    VálaszTörlés
  2. Valami tündéri a kislányod! :)
    És a torta persze gyönyörű ;)

    VálaszTörlés
  3. Boldog szülinapot kívánok a Kislányodnak! A torta és a képek is igazán tetszetősek, biztosan nagyon finom volt. :)

    VálaszTörlés
  4. Igen, a Mama ismételten kitett magáért Mimi születésnapján...

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések