2014. máj. 25.

CITROMMOUSSE - STAHL MAGAZIN KÜLÖNSZÁM

Éppen hétvégére esett a házassági évfordulónk és bár nem tiltakoztam volna, de a romantikus, gyertyafényes vacsora most felejtősnek tűnt. Mivel az idő is kedvezett a grillezéshez, így az idei első sütögetést egybekötöttük az ünnepléssel, egy finom rosé és persze Mimi társaságában. Mimi lelkesen segédkezett a konyhában, és végül pazar vacsorát sikerült összerántanunk, így hármunknak. Azért nem két perc alatt készültünk el, így desszertnek a tortánál egyszerűbbet, de a fagyinál egy fokkal összetettebb édességet gondoltam. Végül a Stahl magazin különszámából korábban kinézett citrommousse-t dobtam be, amit a balkonon csüngő édes eprekkel szórtam meg. A citromkrém igazán üdítő volt a grillhúsok után, és nem sokból tartott az elkészítése sem. A legújabb Stahl magazin különszámáról annyit, hogy az Martha Stewart Everyday Food magazinjával együttműködve jelent meg sok-sok egyszerű, nyári receptet felsorakoztatva. A szuper gyors 30 perces ételek közt húsok, tészták, saláták és édességek is megtalálhatók, tökéletesek az elkövetkezendő hónapokra... A magazint megtaláljátok az újságárusoknál vagy megrendelhetitek itt.


Citrommousse - Stahl magazin különszám


Citrommousse - Stahl magazin különszám



Citrommousse - Stahl magazin különszám

2014. máj. 23.

MOGYORÓKRÉMES BANÁNTURMIX

A múltkori epres-avokádós ital után még mindig lendületben voltam, egy "bűnösebb" verziót is kellett gyártanom. Semmi perc alatt elkészül és ebédig biztosan kitart. Nem mellesleg ez a reggeli turmix is meglehetősen jó éhségűzőnek bizonyult.  Mondjuk, fogalmam sincs, hogy miért gondoltam mást, hiszen egy egész banán van benne, többek között. Mivel gyakran használok pirított zabpelyhet, így volt egy adag előkészítve, ezért ebből is szórtam bele egy kanállal, a mogyorókrémet pedig azt hiszem a manók csenték bele... 

Mogyorókrémes banánturmix


Hozzávalók (kb 4 dl-hez):
1 ek zabpehely
1 érett banán
1 ek mogyorókrém
2,5 dl tej
1 ek görög joghurt
tetejére cukrozatlan kakaópor

A zabpelyhet serpenyőben pár perc alatt megpirítjuk. A kakaópor kivételével az összes hozzávalóval a turmixgépbe szórjuk és simára dolgozzuk kb 20 másodperc alatt. A tetejét kakaóporral hintjük meg.

Mogyorókrémes banánturmix

2014. máj. 18.

TALPIG FEKETÉBEN - GASZTRO SÉTA A BELVÁROSBAN

Egészen egyedülálló programom volt, mely az el-eleredő eső ellenére is igazi felüdülésnek számított. Habár hosszú évek óta a főváros lakója vagyok, nem túl gyakran fordult elő velem, hogy csak úgy, ráérősen sétálgassak a belvárosban. Nagy kár! Mindig rohanok, futok valahová, pedig hiszitek vagy sem, rengeteg felfedezni való vár ránk majd minden sarkon. A Hosszúlépés. Járunk? jó néhány izgalmas sétájából a kávéházi sétán volt szerencsém részt venni és képviselni a Kifőztük magazint. Az ajánlóban úgy olvastam, hogy a túrát a várost, kávét és mesehallgatást kedvelőknek ajánlják. Mivel abszolút megfelelek a "kritériumoknak", így ezért is nagyon vártam ezt az alkalmat. A túra két órája alatt két kilométeren keresztül gyalogoltunk írók, költők, tudósok, kereskedők és korabeli (kalapos és kalap nélküli) hölgyek nyomában. Saly Noémi várostörténész elképesztően szórakoztató stílusban olyan izgalmas és érdekes történeteket mesélt, hogy az időnk észrevétlenül röppent el. A legtöbb helyen már megfordultam vagy százszor, mégsem tudtam a hely történetéről semmit. Utunk során hol itt, hol ott bukkant fel a régi városfal egy darabja, ami persze nekem fel sem tűnt eddig. A történetekben szereplő kávéházak legtöbbje már nem található meg, de a múlt most mégis szinte életre kelt! Utunkat a Vásárcsarnoknál kezdtük és végállomásunk stílusosan, a Centrál Kávéház volt, ahol friss süteménnyel és persze illatos kávéval vártak bennünket. 

És akkor jöjjön a séta, képekben...


Hosszúlépés kávéházi gasztro séta a belvárosban

Hosszúlépés kávéházi gasztro séta a belvárosban

Hosszúlépés kávéházi gasztro séta a belvárosban

Hosszúlépés kávéházi gasztro séta a belvárosban

Hosszúlépés kávéházi gasztro séta a belvárosban

Hosszúlépés kávéházi gasztro séta a belvárosban

Hosszúlépés kávéházi gasztro séta a belvárosban

Hosszúlépés kávéházi gasztro séta a belvárosban

Hosszúlépés kávéházi gasztro séta a belvárosban

Hosszúlépés kávéházi gasztro séta a belvárosban

Hosszúlépés kávéházi gasztro séta a belvárosban

Hosszúlépés kávéházi gasztro séta a belvárosban

Hosszúlépés kávéházi gasztro séta a belvárosban

Hosszúlépés kávéházi gasztro séta a belvárosban

Hosszúlépés kávéházi gasztro séta a belvárosban


Ha igazi időutazásra vágysz, vagy érdekelnek az előző századforduló kávévárosának mindennapjai, akkor ez a séta Neked való! A Hosszúlépés. Járunk? 2013. tavasza óta mutatja be Budapest rejtett kincseit (nemcsak gasztro témában) főként a helyieknek. Ez a program jó alkalom arra, hogy az itt lakók felfedezzék saját városukat, a helyet, ahol élnek, az otthonukat, ahol nem csupán lakni lehet, hanem ami számos csodát és titkot is rejt.

2014. máj. 13.

DIÓS CSOKOLÁDÉTORTA

Szülinapra készült ez a diós csokitorta, ami egyébként a májusi Kifőztükbe is bekerült. Az ünnepelt nagy diókedvelő, így mindenképpen ezen a vonalon kellett gondolkodnom. A szállítás miatt a képeken még az összeszerelés előtti állapot látható. Kis aranylüszteres, csokival bevont mogyorószemekkel szórtam meg a tetejét és persze csillagszórógyertya is került rá az utolsó pillanatban... És hogy hányas? 88...





Hozzávalók:
Tésztához
17,5 dkg puha vaj
17,5 dkg nádcukor
3 tojás
1 tk vaníliakivonat
12,5 dkg sütőporos liszt (1 kg liszthez 1 zacskó sütőpor az arány)
1/2 tk sütőpor
10 dkg dióbél
1 ek cukrozatlan kakaópor
5 dkg magas kakaótartalmú csokoládé (70%)

Krémhez
10 dkg magas kakaótartalmú csokoládé (70%)
15 dkg puha vaj
7 dkg átszitált porcukor
6 tk makadámia dió szirup
2 tk tejszín


A diót 180 fokos sütőben pár perc alatt megpirítjuk és amikor már illatozik, kihűtjük, majd finomra daráljuk. A csokoládét is apróra vágjuk. Két 18 cm-es kapcsos tortaformát kivajazunk és az aljukat sütőpapírral béleljük ki.

A tésztához a puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Ezt követően beledolgozzuk a vaníliát, a lisztet, a plusz sütőport, a darált diót, majd a kakaóport és végül a csokoládét is. A tésztát egyenlően elosztjuk a formákban és 180 fokra előmelegített sütőben kb 25 perc alatt megsütjük (tűpróbával ellenőrizzük).

A krémhez a csokoládét gőz fölött megolvasztjuk és félretesszük hűlni. A vajat habosra keverjük, hozzáöntjük a porcukrot, a szirupot, a langyos csokoládét, végül pedig a kevés tejszínt is. A krém egyik felét a lapok közé, a másikat a torta tetejére kenjük. Csokoládés mogyorószemekkel vagy pirított dióval díszíthetjük.



2014. máj. 6.

EPRES AVOKÁDÓS REGGELI ITAL

A turmixok és smoothie-k korát éjük, ami egyáltalán nem baj. Van, akinek a mindennapjaihoz tartozik és el sem tudná képelni a reggelt valamilyen smoothie nélkül, én viszont bevallom, kissé mostohán bánok a turmixgépemmel. Talán a helyszűke miatt, de általában egyszerűbb, ha a merülőmixert kapom elő gyorsan. Most azonban a fejembe vettem, hogy többet fogom dolgoztatni és előszedtem a legfelső polcról. Lehet őrültség, de nekem mindig a A közellenség című film jut eszembe, mikor betörnek Roberthez (Will Smith) és ő a feldúlt lakását megpillantva mégis legjobban a turmixgépét sajnálja, amit lenyúltak: "Yeah, well, some people meditate, some people get massages.- I blend." Na igen, van aki meditál, van aki masszázsra jár... én turmixolok... Ha turmix és május, akkor legyen a reggeli italunk is epres! Emellett az avokádótól és a joghurttól krémes, minden hozzávalójától pedig nagyon egészséges és finom is. Mimi is örömmel kortyolta, úgyhogy gyerekekre is tesztelve. A "receptet" a Kifőztük májusi számát fellapozva is elolvashatjátok.

Epres avokádós smoothie


Hozzávalók 1 személyre:
1/4 érett avokádó
5 nagyobb szem eper
2 narancs frissen facsart leve
1 ek görög joghurt
2 tk datolyaszirup


A megpucolt avokádót, a megmosott epret feldaraboljuk és a turmixba szórjuk. Rálocsoljuk a narancslevet, végül a joghurtot és a datolyaszirupot is hozzáadjuk és kb 30-40 másodperc alatt összeturmixoljuk.


Epres avokádós smoothie

2014. máj. 1.

ANYÁK NAPI BRIÓSFELFÚJT

Egy finom briósfelfújt kedves anyák napi meglepetés lehet a virág mellé... Akinek nincs házi likőrös feketeszeder lekvárja épp a polcon, az használhat bármilyen más, kissé fanyar lekvárt, vagy cserélje egyszerűen málnára és társítsa fagyasztott málnaszemekkel. A kezdő kukták is nyugodtan hozzákezdhetnek, az anyukák biztosan oda lesznek és vissza is egy kis saját készítésű felfújttól, amibe szívünket-lelkünket belesütjük. A recept a májusi Kifőztük magazinban jelent meg.

Anyák napi csokis feketeszedres briósfelfújt

Hozzávalók:
3 nagy cukros briós
2 dl tej
2 dl tejszín
1 narancs héja
4 tojás
10 dkg nádcukor
1/2 narancs frissen facsart leve
1 marék feketeszeder (fagyasztott)
10 dkg magas kakaótartalmú csokoládé apróra törve (70%)
1 dl tejszín
kevés vaj a forma kikenéséhez


Egy 30cm x 17cm-es sütőtálat kivajazunk. A briósokat vékonyan felszeleteljük, majd elrendezzük az előkészített tálban. A narancs héját vékonyan levágjuk (fehér rész lehetőleg ne maradjon rajta). A tejet, tejszínt  és a narancshéjat egy kisebb lábosban felforrósítjuk és 10-15 percet állni hagyjuk, majd átszűrjük.

A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a langyos tejet. Végül a briósszeletekre öntjük és 10 percet pihentetjük. Közben a lekvárt elkeverjük a narancslével és a briósra tetejére csepegtetjük, aztán megszórjuk a feketeszeder szemekkel is. 180 fokra előmelegített sütőben kb 30-40 perc alatt megsütjük.

A tejszínt felforrósítjuk és a csokidarabokat felolvasztjuk benne, és az így elkészült csokiszósszal megpöttyözzük a kész felfújt tetejét.


Anyák napi csokis feketeszedres briósfelfújt