2014. júl. 30.

GRÉPFRÚT LEKVÁROS SAJTTORTA

Ez itt a "könnyen, gyorsan, dekoratívat" kategória: egy egyszerű, sütés nélküli sajttorta keksz alappal (Kifőztük július). A saját grépfrút lekváromat használtam hozzá, de természetesen bármilyen más, fanyar lekvárral helyettesíthető. Díszítésként pedig kevés olvasztott csokoládé is megteszi.

Grépfrút lekváros sajttorta - sütés nélkül


Hozzávalók egy 18 cm-es kapcsos tortaformához:
15 dkg natúr zabkeksz
5 dkg olvasztott vaj
20 dkg mascarpone
13 dkg grépfrút lekvár (vagy más fanyar lekvár, pl narancs)
1 dl tejszín
1 evőkanál átszitált porcukor

tetejére olvasztott csokoládé


Az alaphoz a kekszet morzsásra törjük és elkeverjük az olvasztott vajjal. A kapcsos tortaforma aljára nyomkodjuk és fél órára a hűtőbe tesszük.

A mascarponét elkeverjük először a porcukorral, majd a tejszínnel és végül a lekvárral is. A krémet a kekszalapra öntjük és néhány órára visszatesszük a hűtőbe. A tetejét olvasztott csokoládéval díszítjük.

Ha a lekvár keménynek tűnik, akkor pár perc alatt mikróban felpuhítható. 

Grépfrút lekváros sajttorta - sütés nélkül

2014. júl. 24.

AGYAGTÁLBAN SÜLT CURRY-S CSIRKECOMBOK

Minden cserépedényben vagy agyagtálban készült ételt nagyon szeretünk. Szerencsés vagyok, mert Anyu mestere ezeknek a finomságoknak, de azért mi is nekifogunk egy-egy fogásnak a minikonyhában is. Ez itt egy réges-régi recept a konyhai szárnypróbálgatásaim idejéből (köszi Erika!)... Mint a legtöbb római- vagy agyagtálban sült étel, ez is rém egyszerűen elkészíthető, feltéve, hogy a tálat gondosan beáztattuk, méghozzá úgy, hogy minden egyes csücskét alaposan ellepte a víz. Ha ezt a fázist kifogástalanul végezzük és legalább 20 percet kivárunk, akkor már baj nem lehet. A curry-s csirke receptjét a júliusi Kifőztük magazinban is megtaláljátok.

Agyagtálban sült curry-s csirkecombok


Hozzávalók (kb 3 személyre):
6-7 csirkealsócomb
2-3 nagy fej vöröshagyma
tengeri só
currypor
kb 1 evőkanál tejföl

köretnek párolt rizs


A római tálat a tetejével együtt vízbe merítjük és 20 percig áztatjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, karikára vágjuk és a tál aljára rakjuk. A csirkecombokat enyhén sózzuk, majd alaposan bedörzsöljük curryporral és a hagymakarikák tetejére rétegezzük. A tálat lefedve hideg sütőbe tesszük, amit ezután 180 fokra kapcsolunk. A megfelelő hőfok elérését követően kb. 1,5 óra alatt puhára sütjük.

A hús alól leöltjük a szaftot és a hagymát, majd elkeverjük a tejföllel. Tálaláskor ezzel locsoljuk meg a húst és a rizst.


Agyagtálban sült curry-s csirkecombok

2014. júl. 19.

VÖRÖSBOROS ŐSZIBARACK

Mi még nyaralunk, barnulunk... de állítólag otthon is tombol a kánikula, így kedvetekre lehet ez az egyszerű kis sangria, ami remek kísérője egy teraszon elfogyasztott könnyű vacsorának, a végén megmaradt borban ázott barackot pedig desszertként fogyaszthatjuk el, szóval nagyon praktikus, mert amolyan 2 az 1-ben dolog. Mivel vendéglátónk közvetlenül a kertjéből naponta ellát bennünket friss zöldséggel-gyümölccsel, így pár napja itt, a tenger mellett is behűtöttem belőle egy adagot. A vörösboros őszibarack receptje a Kifőztük júliusi számában is megjelent.

Vörösboros őszibarack

Vörösboros őszibarack


Hozzávalók 2 személyre:
2 szem sárga húsú őszibarack
3 dl száraz vörösbor


Az őszibarackot megmossuk, meghámozzuk, majd szeletekre vágjuk. Kancsóba tesszük, és a vörösborral lelocsoljuk. Egy órára behűtjük.

Vörösboros őszibarack

Vörösboros őszibarack

2014. júl. 10.

PULYKAFASÍRT RUDAK JOGHURTOS - KORIANDERES UBORKASALÁTÁVAL

Pár nap, és megkezdjük a jól megérdemelt nyári szabadságunkat mi is és egy kis időre "leköltözünk" az Adria partjára, Mimi szavaival az ideiglenes "aludánkba". A vakáció alatt korlátozottan tervezek főzni, de a könnyű tésztaételek (pl. avokádókrémes tagliolini) és rizssaláta mellett biztosan lesz meggyleves, kánikula saláta, kuszkusz sült zöldségekkel, és sütögetéshez citromos répasaláta is... Útravalónak szendvics helyett ilyen fasírt rudakat viszünk (a Kifőztük júliusi számából), amihez köretként egy kis arab kenyér is elég, aztán átállunk a helyi specialitásokra, mint pl. sajt, sonka, hal, olívabogyó...

Pulykafasírt rudak joghurtos-korianderes uborkasalátával


Pulykafasírt rudak joghurtos-korianderes uborkasalátával


Hozzávalók:
Fasírthoz
50 dkg darált pulykahús
1 db "s" méretű tojás
5 dkg zsemlemorzsa plusz kevés a forgatáshoz
1 apróra vágott lilahagyma
3 gerezd áttört fokhagyma
tengeri só
frissen őrölt tarka bors
kevés majoránna
egy kis csokor friss koriander, felaprítva
csipet őrölt kömény
1-2 evőkanál olívaolaj

Salátához
egy kígyóuborka
4 evőkanál görög joghurt
4 evőkanál tejföl
1 gerezd fokhagyma
kis csokor friss koriander, felaprítva
tengeri só
tarkabors

tálaláshoz arab kenyér vagy pita


A fasírthoz az olívaolaj kivételével minden hozzávalót összedolgozunk és a masszából burgonyakrokett méretű rudakat formázunk. A rudakat megforgatjuk a plusz zsemlemorzsában majd elhelyezzük a sütőtálban, és meglocsoljuk az olívaolajjal. Lefedve 180 fokon kb. 1 órát sütjük, félidőben kicsit megmozgatjuk, nehogy leragadjanak. Amikor átsültek, fedő nélkül 15 perc alatt ropogósra pirítjuk.

A salátához az uborkát uborkagyalun leszeleteljük, majd megsózzuk. Pár perc állás után kinyomkodjuk a felesleges levet és az összes többi hozzávalóval elkeverjük. Tálaláskor arab lapos kenyeret vagy pitát kínálhatunk mellé.

Pulykafasírt rudak joghurtos-korianderes uborkasalátával

2014. júl. 4.

CITROMOS RESZELTRÉPA-SALÁTA

Most mondjam azt, hogy egyszerű, gyors, vegán, paleo és még alacsony szénhidráttartalmú is? Ez a citromos reszeltrépa-saláta. Egy villámgyors grillezéshez egy szuper egyszerű köret vagy saláta lehet... Aki esetleg sütögetne a hétvégén, annak mindenképpen ajánljuk kipróbálásra. Speciális hozzávalókra sincs szükség és remekül passzol a húsokhoz. A "recept" megjelent a júniusi Kifőztük magazinban is.

Citromos reszeltrépa-saláta


Hozzávalók:
3-4 szál sárgarépa
kevés só
őrölt tarkabors (ízlés szerint)
pár csepp frissen facsart citromlé
kb 4 teáskanál extra szűz olívaolaj


A répát alaposan megtisztítjuk, majd lereszeljük. Az öntethez a többi hozzávalót összekeverjük, majd a répára öntjük. Grillezett húsok mellé tálalhatjuk.


Citromos reszeltrépa-saláta