NARANCSOS-FÜGÉS BAKEWELL-PITE

Május végén megint utazómódba kapcsoltunk. Ezzel az izlandi úttal egy tizenkét éves álmom vált végre valóra. Az elmúlt években már két alkalommal is nekifutottunk, de valami mindig közbejött, pl. egy izlandi vulkánkitörés, babavárás, stb. Ezúttal ismét úgy tűnt, még az utazás előtt pár órával is, hogy megint le kell mondanunk, vírusos torokgyulladás miatt. Hálás vagyok, hogy mindezek ellenére el tudtunk indulni. Izland fantasztikus ország, nem mellesleg iszonyú jókat lehet ott enni ;) Számos kedvencem lett az ott töltött idő alatt, amiket biztosan megpróbálok majd itthon is elkészíteni. Még a bárányt is megszerettem... De addig is hoztam egy angol sütit, ami akár egy nyári hidegfront idején is elkészíthető, amikor be bírjuk kapcsolni a sütőt (megjelent még a Kifőztük áprilisi számában)...


Hozzávalók kb. 28 cm-es piteformához
a tésztához:
11,5 dkg hideg vaj
22,5 dkg liszt
1 csipet só
2 evőkanál cukor
2 evőkanál darált mandula
1 enyhén felvert tojás
1/2 tojáshéjnyi hideg víz

a vakonsütéshez:
szárazbab vagy kerámia sütőgolyó

a mandulakrémhez:
10 dkg puha vaj
10 dkg cukor
2 tojás
10 dkg darált mandula
1 (bio)narancs finomra reszelt héja
5 dkg liszt

a lekváros réteghez:
10 dkg fügelekvár
1 evőkanál frissen facsart narancslé

a tetejére:
2 evőkanál szeletelt mandula
porcukor


A tésztához a tojás és a víz kivételével az összes hozzávalót morzsás állagúra gyúrjuk, csak ezután dolgozzuk bele a tojást és a vizet. A tésztát gömbbé formázzuk, ellapítjuk, és folpackba csomagolva legalább 1/2 órára hűtőbe tesszük. Majd lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk, kibéleljük vele a pitesütőt, és az alját villával megszurkáljuk. Újabb 1/2 órát a hűtőben pihentetjük. A tésztát sütőpapírral béleljük, beleöntjük a nehezéket, és 200 fokra előmelegített sütőben 15 percig hagyjuk sülni. Ekkor a sütőpapírt és a nehezéket eltávolítjuk, majd a pitét további 5 percre visszatesszük a sütőbe.

A töltelékhez a vajat a cukorral habosra dolgozzuk, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, a mandulát és a narancshéjat, végül a lisztet is beleforgatjuk. A lekvárt elkeverjük a narancslével, és az elősütött tésztára kenjük. A tetején elegyengetjük a mandulás krémet, és 180 fokos sütőben 10 percig sütjük. A süteményt kivesszük, megszórjuk a szeletelt mandulával, és további 15 percre visszatoljuk a sütőbe. Porcukorral meghintve tálaljuk.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések