NIGELLAMAGOS KÁPOSZTÁS TÁSKA

Kíváncsi lennék, hogy mi az esélye annak, hogy egy gyerek három hónap alatt háromszor kapjon vírusos torokgyulladást... És annak, hogy ez idő alatt a szülők is lerobbanjanak fejenként kétszer... Na jó, valószínűleg ide-oda pingpongoztuk ezt a vírust magunk között, és így sikerült ennyi időt elvacakolnunk vele. Mindenesetre ha ilyenkor már nem is lehet elkerülni a gyógyszert, mégis szerintem érdemes lehet kiegészíteni pár természetes gyulladásgátló fogyasztásával. A fekete hagymamag (nigellamag) magas esszenciális telítetlenzsírsav-tartalma mellett jó hatással van a légúti betegségekre és gyulladásokra is. Ha pedig épp nem az év legmelegebb napját éljük és képesek vagyunk beizzítani a sütőnket - ez most Izlandon nem okozna gondot -,készítsük el ezt a fekete hagymamagos káposztás táskát, akkor is, ha nem fáj a torkunk (megjelent Kifőztük - május)! Hűsítő skandináv képekért pedig kattintsatok tovább az Instagram oldalamra! A szükséges fűszereket természetesen megtaláljátok a Fűszerésznél...


Hozzávalók kb. 13 db-hoz
20 dkg liszt
1/2 teáskanál
9 dkg vaj
1 enyhén felvert tojás
2 evőkanál tej
a töltelékhez:
1/3 káposzta
kevés napraforgóolaj
tengeri só
frissen őrölt tarka bors
1 evőkanál cukor
a tetejére:
1 enyhén felvert tojás
nigellamag (fekete hagymamag)


A tésztához a lisztet, a sót és a vajat morzsás állagúra dolgozzuk, majd hozzágyúrjuk a tojást és a tejet. Amint összeállt, cipót formázunk belőle, és fóliába csomagolva kb. 1 órára hűtőbe tesszük.

A töltelékhez a káposztát ledaráljuk (vagy lereszeljük), majd az olajon pirítani kezdjük. Ízesítjük sóval, borssal. Kevés vizet adunk hozzá, és amint a zöldség megpuhult, cukrot szórunk rá, és karamellizáljuk vele a káposztát.

A tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, majd 10 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle. A tésztakörök közepén elosztjuk a tölteléket, majd a szélüket kevés tojással megkenjük, és félbehajtva mindet félhold alakúra formázzuk. Villával alaposan lenyomkodjuk a széleket, a tetejüket megszurkáljuk, és megkenjük tojással. Nigellamaggal megszórjuk, majd sütőpapíros tepsin 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések