ROZMARINGOS - ZABPELYHES KEKSZ

Rossz szokásom, hogy a reggelire nem fordítok kellő figyelmet, pedig nagyon is kellene. Munkába menet előtt általában csak egy csésze kávét egy falat keksszel és egy pohár gyümölcslevet iszom. Mimi és G sem viszi túlzásba a reggelit, bár igyekszem legalább nekik készíteni egy kis péksüteményt minden héten. Többször eldöntöttem, hogy ez bizony nem maradhat így tovább, változtatni kell. Haladás persze van, csak nem elég gyorsan. Akár ez is lehetne az újévi fogadalmam 2016-ra, már ha tennék fogadalmat :) Az igazsághoz hozzátartozik, hogy korán indul az egész család, így Mimi is rágcsál még később valamit reggelire az oviban és valljuk be őszintén 9 óra körül már nekünk is korog a gyomrunk.


A reggelim, már említett első felvonását követően, egy mézes-málnás joghurt mellé csaptam még kettőt ebből a kekszből a múltkor és bőven bírtam ebédig, annyira laktató. Valahol az édes és a sós zabpelyhes keksz között helyezkedik el, nekem reggelire, vagy reggeli utánra, tökéletes (Megjelent - Kifőztük 2015/07).


Hozzávalók 16-17 db-hoz:
7,5 dkg liszt
7,5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
7,5 dkg zabpehely
1/2 teáskanál tengeri só
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál szárított rozmaring
1 marék pirított dió
7,5 dkg puha vaj
2 dkg nádcukor
1 tojás, enyhén felverve


A zabpelyhet néhány perc alatt serpenyőben megpirítjuk, az egyik felét a lisztekkel elkeverjük. A maradékot a dióval együtt ledaráljuk, ezt követően a többi száraz hozzávalóval a lisztekhez adjuk. A vajat a cukorral habosra verjük, végül a tojást is beledolgozzuk. A száraz és a nedves hozzávalókat összekeverjük, és a masszából diónyi gömböket formázunk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és egy vizespohár talpával ellapítjuk a golyókat. 200 fokos sütőben 9-10 perc alatt aranyszínűre sütjük. Néhány percig a forró kekszeket a tepsin pihentetjük, majd rácson hűtjük ki teljesen.



A kis kék kiöntő (Ib Laursen) továbbra is a www.sutnifozni.hu oldalról származik.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések