NARANCSOS - FÜGELEKVÁROS CROSTATA

Városlakók vagyunk. Pontosabban városlakókká váltunk, sok évvel ezelőtt. A fővárosba költözés fiatalon logikus választásnak tűnt. A pozitívumokat persze mindig könnyű megszokni, a hátrányokkal pedig egyszerűen kompromisszumot kell kötni. Számomra a legnehezebb a kert elvesztése volt. Mára már abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy városi emberként mégis a zöldben élhetünk, élvezhetjük a teraszt és a kertet. Nincs is jobb, mint a szabadban vacsorázni és elücsörögni, beszélgetni kicsit esténként. Vagy éppen reggelizni... Az olaszok tudják jól, mi is kell egy jó reggelihez! Ízletes forró kávé, frissen facsart gyümölcslé és egy ellenállhatatlan crostata. Vagyis egy rácsos pite, lekvárral töltve. Az én crostatamba (Kifőztük - június)a fügelekvár egy kis plusz citrusos beütést is kapott, így igazán izgalmas, mediterrán ízvilágú pite kerekedett ki az egész projektből. Ebből vittem ki egy szelettel a balkonra a cappuccinom és a reggeli madárcsicsergés mellé...


Hozzávalók
25 dkg liszt
8 dkg kristálycukor
15 dkg vaj
1 tojás enyhén felverve
1/2 teáskanál vaníliakivonat
1 (bio)narancs finomra reszelt héja
1-2 evőkanál tej
35 dkg fügelekvár
a tetejére:
porcukor


A lisztet elkeverjük a cukorral, majd a vajjal morzsás állagúra dolgozzuk. Hozzáadjuk a tojást, a vaníliát, a narancshéjat és a tejet. Amint a tészta összeállt, 1/3-2/3 arányban szétosztjuk, 2 gombócot formázunk, kissé ellapítjuk, és fóliába csomagolva legalább 1/2 órára hűtőbe tesszük.

A nagyobb darabot lisztezett felületen kinyújtjuk, 23 cm-es piteformába simítjuk (fontos, hogy a pitének pereme is legyen), majd elkenjük rajta a lekvárt. A másik tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, csíkokra vágjuk, ezzel díszítjük a pite tetejét. A lelógó széleket felhajtjuk, és kissé lenyomkodjuk. 180 fokon 30-35 percig sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.


A piteformát keressétek a Berghoffnál:
http://edeny.hu/termek/187/berghoff-geminis-kerek-sutotal-28-5-cm

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések