VIZES UBORKA - TÉLIRE

Emlékszem, hogy régen a Nagymamámék mennyi savanyúságot, befőttet, lekvárt tettek el télire. Bár a befőtt sosem érintett meg, de a lekvárfőzés ma is elmaradhatatlan része a nyárnak, akárcsak a savanyítás. A régi családi receptünk 5 literes edényekre adja meg a hozzávalók mennyiségét. Mivel akkoriban még télen káposztán, fekete retken, vagy jégcsap retken kívül nehéz volt más, salátának való friss zöldséghez hozzájutni, így nem csoda, hogy nagy mennyiségben kellett savanyítani. Ma már persze januárban is kapható ezer féle zöld levél vagy paradicsom is, a boltokban, de van olyan étel, amihez számomra egyszerűen csak a vizes uborka passzol. Ezért nálunk mindig kell, hogy legyen ilyenkor két kisebb üveg kéznél. Az alábbi mennyiség nagyjából két 1 literes üveget tölt meg, de a sós pácléből és az uborkából mindig kicsit túl kell tervezni, ezért lehet, hogy valamennyi megmarad. Annyira finom és tényleg nem lehet elrontani...


Hozzávalók 2 x 1 literes üveghez:

kb. 1,3  kg uborka
kb. 1,3 l víz
kb. 2 csapott evőkanál só (jódozatlan!)
8 csík torma
2 csapott evőkanál liszt
2 kaporszár (az apróbb, leveles részeket eltávolítjuk róla)
kb. 10-15 éretlen, zöld szőlőszem
2 mokkáskanál szalicil


Egy lábasban felforraljuk a vizet és a sót, és amint a só feloldódik, levesszük a tűzről és teljesen kihűtjük. Az üvegeket jól elmossuk és félretesszük. Az uborkákat alaposan megmossuk, ledörzsöljük és lecsepegtetjük, a tormát is megtisztítjuk.

Az üvegek aljára egy-egy csapott evőkanál lisztet szórunk, a kaprot is kétfelé osztjuk, majd néhány szem szőlőt szórunk alulra. Az uborkákat elrendezzük az üvegekben (lehet, hogy marad belőle, ez az uborka méretétől is függ), majd 4-4 tormát az uborkák közé csúsztatunk. A maradék szőlőszemeket is elosztjuk az uborkák között. A sós vizet a bekészített zöldségekre öntjük és pár percet állni hagyjuk, hogy a víz mindenhová lecsoroghasson. Mikor egy buborék sem jön fel, pótoljuk a folyadékot az üveg karimájáig és 1 mokkáskanál szalicilt szórunk a tetejére. Duplán lefóliázzuk, két befőttes gumival rögzítjük. Az üvegeket egy kis tepsibe vagy más edénybe állítjuk és néhány hétre hűvös helyre tesszük.

Amikor kiforrta magát és letisztult, megtörölgetjük az üvegeket és rácsavarjuk a fém tetőket is. Lehetőleg két hónapot hagyjuk állni, hogy összeérjenek az ízek.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések