ÉDESBURGONYÁS FEKETEBAB-LEVES

Másfél hete véget ért a tanév - az első - számunkra is. Nem mondom, hogy sétagalopp volt, de vitathatatlanul tele izgalmakkal és a nehézségek mellett sok örömmel is. Azóta igyekszünk magunkhoz térni, próbáljuk utolérni magunkat. Mimi egy kisebb szájsebészeti beavatkozáson is túl van, rögtön a vakáció első napján, sőt már megkezdte a nyári edzőtábort . Hétévégenként igyekszünk ezt-azt kitalálni, programot szervezni, de lássuk be, a szülő szemszögéből igenis hosszú a nyári szünet, ha gyerekfelgyeletről és tartalmas elfoglaltságok szervezéséről van szó. Szombaton a gyermekvasúton mentünk egy kört, ha már a kitűnő a bizonyítványával "elpotyázhat" (mert igen, az lett :) Persze az sem lett volna baj, ha nem az, de nagyon büszkék vagyunk rá.), és a Nagyszülők is beszálltak, mert elvitték "hosszú hétvégézni". Előtte a vasárnapi családi ebédet bevállaltam egy ázsia wokos tészta formájában rengeteg fűszerrel, zöldséggel és egy mutatós darab sertésszűzzel, desszertnek pedig egy piros bogyós morzsást választottam rengeteg vanília fagyival. Közben sütöttem még egy óriási adag lasagnat is munkaebédnek a jövő hétre... de ne térjünk el a témától. Mivel tehát a hét elejére magunk maradtunk, miután gyerek és Nagyszülők el, gyorsan rendbe kaptam a konyhát és kimentem napozni, sziesztázni. Azon gondolkodtam, hogy jövő héten, ha visszatér a nyár - és persze a gyerekünk -, biztosan csinálok meggylevest, de valamiféle tartalmas, sűrű leves is jólesne. És akkor eszembe jutott, hogy ennek a szuper jó kis mexikói édeskrumplis feketebab-levesnek a receptjét még nem tettem fel, pedig már épp itt az ideje (megjelent: Kifőztük - június). Ha szívesen vinnétek bele egy kis csavart, akkor pár csepp friss zöldcitrom levet is csepegtessetek bele...


Hozzávalók
1 lila hagyma finomra kockázva
3 gerezd fokhagyma áttörve
1 evőkanál olívaolaj
1/2 piros kaliforniai paprika kis kockákra vágva
1 édesburgonya kis kockákra vágva
tengeri só
frissen őrölt tarka bors
1 teáskanál őrölt koriandermag
1 teáskanál fajita fűszerkeverék
3 teáskanál füstölt pirospaprika (édes)
2 teáskanál aprított korianderlevél (friss vagy szárított)
4 dkg paradicsompüré (konzerv)
40 dkg paradicsomkonzerv
1–1,5 l húsleves
kb. 56 dkg (mexikói) feketebab-konzerv (levével együtt)
1–2 teáskanál jalapeño szósz (enyhén csípős zöldcsilipaprika-szósz)
pár csepp friss lime (elhagyható)

a tálaláshoz
tejföl (elhagyható)


A kétféle hagymát az olajon üvegesre pirítjuk, majd a paprikát és az édesburgonyát hozzáadva tovább pároljuk. Rászórjuk a fűszereket, hozzáadjuk a kétféle paradicsomot és felengedjük a húslevessel. Amikor a zöldségek már majdnem megpuhultak, beletesszük a fekete babot a levével együtt, és tovább ízesítjük a csilipaprikaszósszal (és pár csepp zöldcitrom lével). A levest összefőzzük, ha szükséges, tovább hígíthatjuk húslevessel. Tálaláskor tejfölt locsolhatunk a tetejére.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések