ÁFONYÁS - CITROMOS HAMIS SAJTTORTA POHÁRBAN

Még egy nyárról megmaradt receptet találtam, ezt az áfonyás-citromos poharast (megjelent: Kifőztük - augusztus). Szerencse, hogy ilyenkor is kapható áfonya, illetve, ha lemondunk a díszítő friss szemekről, akár fagyasztott gyümölcsből is elkészíhető. Akkor igazán finom, ha behűtjük és így egy kicsit összeáll. A tejszínhez habfixálót is lehet adni zselatinpor helyett, úgy még krémesebb lesz a hab (vagy semmit, de akkor vállaljuk a kockázatot, hogy egy része elfolyósodik). És persze ha van időnk, akár egy egyszerű csokiöntetet is készíthetünk a tetejére. De mindent egybevetve nagyon gyors édesség, előre elkészíthető, tehát olyan, amit mi nagyon, de nagyon szeretünk...


Hozzávalók 3 kisebb adaghoz
10 dkg áfonya
2 evőkanál víz
1/2 evőkanál nádcukor
1 evőkanál frissen facsart citromlé
2 dl habtejszín
1 evőkanál porcukor
1 teáskanál zselatin fix
2–3 evőkanál citromkrém (lemon curd)
5 zabkeksz darálva
a díszítéshez:
reszelt étcsokoládé
friss áfonya
mentalevél


Az áfonyaszószhoz az áfonyát, a vizet, a nádcukrot és a citromlevet néhány perc alatt lekvár állagúra főzzük. A tejszínt habbá verjük a porcukorral és a zselatinnal. 3 kisebb pohárban a következők szerint rétegezzük a hozzávalókat egyenlően elosztva: kekszmorzsa, tejszínhab, citromkrém, áfonyaszósz, tejszínhab. A tetejüket megszórjuk csokoládéval, friss gyümölccsel és mentával díszítve tálaljuk.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések