NARANCSOS - KARDAMOMOS BULLAR

A diétázók most csukják be a szemüket, mert a következő péksütemény a nyugalom megzavarására alklamas. A skandinávok egyik ikonikus, illatos "csomója", a kardamomos bullar nekünk is nagy kedvencünk. A Lányom egyszerűen imádja, szerinte olyan "kürtöskalácsos" feelingje van. A bullar első ránézésre lehetetlen küldetésnek tűnhet a házi pékek számára, de szerencsére nem az. A kinézete vitathatatlanul szuper menő, az illata eszméletlen és még az éjszakai kelesztés is működik az esetében. Ellenben nem fogyókúrás és még azt sem mondhatom, hogy egészséges lenne. De! A jó hír az, hogy tetemes mennyiségű gyilkos vaj és cukor mellett a kardamomnak számos jótékony hatása van, főleg a szívre és ebben a péksütiben elég sok is van belőre. Mondanám, hogy igazi luxi hétvégi reggeli, de én hétközben is szoktam sütni. Azt nem árt tudni, hogy a kardamom, ha egészben vesszük, nem romlik meg és ha jól lezárva tartjuk nem is veszít csodás aromájából sem, ezért sose vásároljunk őröltet, pillanatok alatt magunk is kibonthatjuk a hüvelyeket és megőrölhetjük a magokat egy mozsárban. Ha rákaptok az ízére, mindenképp készítsétek el a kardamomos-csokis kekszet vagy/és az eton mess-t s kardamomos csokiszósszal...


Hozzávalók kb 16 darabhoz:
a tésztához
50 dkg liszt
7 g porélesztő
75 g kristálycukor
½ tk tengeri só
50 g olvasztott vaj
320-350 ml langyos tej

a kelesztőedény kikenéséhez kevés repce/napraforgóolaj

a töltelékhez
12 db zöld kardamom
150 g nádcukor
1 tk őrölt vanília
1 nagy bio narancs finomra reszelt héja
150 g puha vaj

a mázhoz
50 g nádcukor
50 ml víz
1 tk őrölt vanília
2 db zöld kardamom (1 tk mennyiségnek felel meg)


A tészta hozzávalóit alaposan kidagasztjuk, majd olajjal kikent edénybe tesszük, fóliával lefedjük és duplájára kelesztjük. 

A kardamom tokokból kiszedjük az apró fekete magokat és finomra őröljük egy mozsárban. Ezt a töltelék többi hozzávalójával alaposan elkeverjük.

A tésztát lisztezett felületen 40cm x 50cm-es téglalappá nyújtjuk úgy, hogy a hosszabbik oldala nézzen felénk a deszkán. A krémet egyenletesen elkenjük a tésztalapon, majd a távolabbi felét ráhajtjuk a hozzánk közelebb eső részre. Az így kapott 20cm x 50 cm-es „töltött tésztát” picit átnyújtjuk és 16 csíkra vagjuk. Minden csíkot bevágunk (épp mintha félbevagnánk ismét, de nem vágjuk át teljesen, felül, a hajtásnál egyben hagyjuk), majd csomót kötünk belőlük úgy, hogy a tésztát kétszer a mutató és középső ujjunkra csavarjuk és a csík végét keresztben áthúzzuk a tésztatekercsen. A kész bullarokat két sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, ahol fél órát pihentetjük, majd 170 fokos sütőben 20-25 perc alatt aranyszinűre sütjuk (félidőben megfordíthatjuk).

A sziruphoz a cukrot és a vizet összeforraljuk, majd a végén ízesítjük a fűszerekkel. A kisült péksütiket még forrón megkenjük a mázzal.

Éjszakai kelesztés esetén a formázást követően fedjük le a tepsiket átlátszó fóliával és azonnal tegyük hűtőszekrénybe. Másnap reggel folytathatjuk a sütéssel, majd a cukorszirupos locsolással a fent leírtak szerint. 

Formázáshoz segítség: ITT és ITT. Szépen látszik a formázás menete, bár én épp ellentétes irányban csomózok :)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések