ÉSZAKI BÁRÁNY (BORJÚ) LEVES

Eredetileg az Izlandon kóstolt báránylevest szerettem volna itthon is reprodukálni. Nagyon örültem, mikor ez hellyel-közzel sikerült. Aztán egyszer nem kaptam bárányhúst, csak borjút. Végül azonos módszerrel borjúhúsból is megfőztem ezt a levest, amit egy kis babbal egészítettem ki, így azonban teljesen más ízű lett a végeredmény. Ezért a lentiekben olvasható recept egy igazi 2:1, akár ilyen, akár olyan húst kapunk, nagyon finom, tartalmas, melengető téli ételt fogunk készíteni belőle...


Hozzávalók
80 dkg bárányhús (vagy borjú) nagyobb kockákra vágva
1 nagy vöröshagyma, finomra vágva
3 nagy gerezd fokhagyma, áttörve
5 szál répa, vastagabb karikákra
1 kisebb zeller, nagyobb kockákra vágva
1 kisebb karalábé, nagyobb kockákra vágva
3 db krumpli, nagyobb kockákra vágva
néhány káposztalevél (fehér- vagy kelkáposzta), vékonyra szeleteltve
10 dkg konzerv borlotti bab (csak ha borjúhúst használunk)
1 csokor friss zellerzöld
1 csokor friss petrezselyemzöld
1 l zöldség alaplé
2 evőkanál olívaolaj
tengeri só
2 babérlevél
frissen őrölt tarkabors
3 teáskanál bio ételízesítő
2 evőkanál kukoricakeményítő


A húst egy nagyobb lábasban 1-2 evőkanál olajon hirtelen átpirítjuk, majd tálba szedjük. A visszamaradt zsiradékon először üvegesre dinszteljük a vöröshagymát a fokhagymával együtt. Majd hozzáadjuk a répát, zellert, karalábét, burgonyát, káposztát. Rövid ideig pároljuk, aztán visszatesszük a húskockákat, fűszerezzük, és felengedjük az alaplével. Ha szükséges, annyi vizet adunk még hozzá, hogy ellepje a zöldséget és a húst. A zeller- és petrezselyemzöldet is a leveshez adjuk és fedő alatt gyöngyöztetjük. Amikor a hús és a zöldség már puha, a kukoricakeményítőt 4 evőkanál hideg vízzel simára keverjük és a babbal együtt a leveshez keverjük. Pár perc főzás után tálalhatjuk.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések