"AZ" ALMÁS PITE

Ez a Nagyim receptje. AZ almás pite. Gyerekkorom, gyerekkorunk, Mimi gyerekkorának... és gondolom még sokunknak a kedvence. A "nemlehetelegetsütnibelőle" süti. Valójában egy 2:1-ben édességről beszélünk, ugyanis, ha meggyel töltjük meg az alaptésztát, akkor máris meggyes pite kerül az asztalunkra. Juhuu! Az eredeti recepten csak minimálisan változtattam, így a lenti mennyiségekkel sikerült a tökéletes tészta-töltelék arányt elérnem: két vékonyabb lap között a nem túl kevés és nem is túl sok, krémes almaréteget. Ez azon kevés ételek egyike, amibe teszek fahéjat, de tényleg csak egy csipetet, nem többet, mert egyszerűen az a helyzet, hogy muszáj. Én az alma tölteléket már előző nap elkészítem és hűtőbe teszem, így másnap rengeteg időt takarítok meg... 


Hozzávalók (36cm x 26 cm-es tepsihez)
50 dkg liszt
15 dkg kristálycukor
15 dkg vaj (vagy zsír)
2 tojás (enyhén felverve, amiből kb. fél tojásnyi mennyiséget meghagyunk a tészta lekenéséhez!)
12 g sütőpor
egy csipet só
kb. 1/2 dl tej

plusz vaj a tepsi kikenéséhez

Töltelék
10 db közepes savanykás alma
4 evőkanál kristálycukor
1 mokkáskanál őrölt fahéj

Tetejére
durvára vágott dió


A tölteléket már előző nap elkészíthetjük. Az almákat megpucoljuk, egészben hagyjuk és a durvább reszelőn a csumájuk körül lereszeljük. A levét alaposan kinyomkodjuk (ezt Mimi szokta frissen meginni, mert ez az igazi 100%-os almalé...) Egy lábasba tesszük és kislángon megdinszteljük, amíg meg nem puhul. Ha teljesen kihűlt ízesítjük a cukorral és a fahéjjal.

A tészta hozzávalóit a konyhai robotgép dagasztókarjának segítségével alaposan kigyúrjuk. A tésztát lemérjük, elfelezzük, hogy pontosan ugyanannyi kerüljön az aljára, mint a tetejére. Az első darabot lisztezett felületen a tepsi méretére nyújtjuk, majd a tésztát a kivajazott tepsibe helyezzük. Elegyengetjuk, lenyomogatjuk a sarkakig, majd erre tesszük a tölteléket. Ezt követően a második tésztadarabot is kinyújtjuk és óvatosan a töltelékre helyezzük (ez már nehezebb egy kicsit, így koncertráljunk, hogy ne nagyon kelljen utólag igazgatni). Megszurkáljuk villával, a félretett tojással megkenjük, majd megszórjuk a dióval. 160 fokon 35 perc alatt megsütjük, amíg a teteje szép aranybarnára sül.


Meggyes verzió:
Fenti tésztamennyiséghez
Töltelék
50 dkg meggy
4 ek kristálycukor
1 mokkáskanál fahéj


A meggyet kimagozzuk. Ha fagyasztottat használunk, akkor magozást követően szűrőbe kell tenni és le kell csepegtetni, nehogy elázzon tőle a tészta. Az így előkészített gyümölcsöt összekeverjük a cukorral és a fahéjjal. Innentől az almáspiténél leírtakat követjük. Változás csak annyi, hogy az alsó tésztalapra a félmeggyeket húsos felükkel lefelé rakjuk le szorosan egymás mellé.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések