HULI HULI CSIRKE

Már olyan régen tettem fel ide utazós képeket, pedig annyi csodaszép helyen jártam! Elképesztően szerencsésnek mondhatom magam, hogy többek között a Hawaii-szigetek két tagjára, Mauira és O'ahura is eljutottam.



A természeti csodákon kívül természetesen nagyon kíváncsi voltam az ottani ételekre is, a listát a helyi grillcsirkével, a vicces nevű huli huli csirkével kezdtem. Nem csalódtam, ez egy csodásan üde, gyümölcsös, szaftos sült és hazaérve alig vártam, hogy én is elkészítsem. A hawaii nyelvben a "huli" szó forgatást jelent. A név találó, mivel az út mellett a csirkét szabad tűzön forgatják, grillezik folyamatosan, így csodásan ropogósra és kellemesen füstösre sül.



Az elkészítés fontos része a pácolás, méghozzá a sokáig tartó pácolás... nekünk is érdemes rászánni az időt. Érdekes, hogy friss ananászt csak köretnek tálalnak, a páchoz dobozos gyümölcslevet használnak. A tudományos magyarázat szerint a friss ananász leve olyan enzimet tartalmaz, amely túlzottan megpuhítja a csirkét, ettől pedig pépes állagú lesz, és ezt senki nem szeretné. A tálaláshoz a lenti leírás szerint bőven elegendő mártást tudunk készíteni a pecsenyeléből, ezért én a csirkéről leöntott páclevelvet már nem használom fel. De próbaként egyszer azt is beforraltam és kukoricakeményítővel besűrítettem. Ha másnap még grillezünk esetleg valamilyen húst és jól jönne egy kis plusz ananászos BBQ szósz, akkor megéri bíbelődni vele, de egyébként én nem töltök ezzel több időt. 


A leírás hosszú és részletes, de az előző esti pácolást leszámítva valójában minden abban a két órában készül el, amit a csirke a sütőben tölt. Mivel tehát a csirkét sütőben sütöttem, a füsös ízt folyékony füsttel értem el, de akinek faszenes grillje van, süsse abban és nem lesz szükség a folyékony füstre. Hagyományosan ragacsos rizzsel, salátával, friss ananásszal  tálalják, de én most ananász salsát készítettem, ahogy Mauritiuson kóstoltuk, és nagyon jó lett így együtt! Külön grillserpenyőben sütöttünk ananászt is, mert Mimi azzal szereti, de remekül tálalható akár egyszerűen friss ananásszal vagy újhagymás-majonézes káposztasalátával is...


Hozzávalók
Csirke
1 db sütni való egész csirke
tengeri só

Páclé
10 dkg nádcukor
2 teáskanál friss gyömbér, finomra reszelve
3 nagy gerezd fokhagyma, áttörve
3 tekerés frissen őrölt tarka bors
1/2 evőkanál tengeri só
1 evőkanál ketchup
1 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál folyékony füst
1 dl szójaszósz
7 dl ananászlé (nálam Happy Day 100%-os)

kb. 2 evőkanál olívaolaj pluszban másnap a sütéshez

Pác besűrítése
1,5 teáskanál kukoricakeményítő

Ragacsos rizs 
30 dkg sushi rizs (nálam Calrose típusú)  

Ananász-koriander salsa
20 dkg friss ananász (tisztítva mérve)
2 dkg lilahagyma (tisztítva mérve)
2 ág friss koriander zsenge levele
két csipet tengeri só 
3 teáskanál frissen facsart limelé

Gillezett ananász
30 dkg friss ananász

Pecsenyeszósz besűrítése
1,5 teáskanál kukoricakeményítő


A csirkét szárazra töröljük, félbevágjuk. Ehhez először pillangóra nyitjuk, vagyis a hátán a gerinc mentén hosszában elvágjuk, mellével felfelé fordítjuk, határozottan lenyomjuk, majd a melle húsa közepén a csont mellett is kettévágjuk. Így jobban átjárja a pác és gyorsabban fog megsülni majd. Alaposan besózzuk, 1 órára hűtőbe tesszük, s ha ez letelt áttöröljük, hogy eltávolítsuk a sót. A marinádhoz minden hozzávalót összevegyítünk és kb. 2 dl mennyiséget kiveszünk belőle a későbbi kenegetéshez, ezt egy jól záródó üvegbe öntjük és hűtőbe tesszük. A csirkefeleket olyan edénybe helyezzük (sütőtál vagy nagyobb tál), amiben a maradék páclé a lehető legjobban elfedi és egy éjjelre lefedve hűtőbe tesszük. Másnap áthelyezzük egy sütőedénybe, meglocsoljuk kevés olívaolajjal. Fedő alatt 180 fokon 1 órát sütjük. 

Közben 1,5 teáskanál kukoricakeményítőt 1,5 teáskanál hideg vízzel elkeverünk. A félretett marinádot beforraljuk és besűrítjük a keményítővel. 

A csirke 1 órás sütési idejét követően három alkalommal, 15 percenként kenegetjük a besűrített páccal és fújjuk be még folyékony füsttel. Így a csirke összesen 1 óra 45 percet tölt a fedő alatt, omlósra és szaftosra sül. Ekkor levesszük az edény tetejét és  200 fokon, grill programon további 10 percet sütjük.

Amíg a csirke sül, elkészítjük a salsát is és tálalásig hűtőbe tesszük. Ehhez az ananászt apró kockákra vágjuk, a hagymát a lehető legkisebbre aprítjuk és a koriandert is finomra metéljük. Sózzuk és meglocsoljuk a lime levével.

A rizst is ekkor főzzük, kb. egy órával a tálalás előtt kezdjünk neki. A rizst lábosba tesszük és hideg vízben alaposan átöblítjük, kb. ötször egymás után, amíg a leszűrt víz áttetsző nem lesz. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje és 10 percre félretesszük. Ezt követően szűrőben leszűrjük és 10 percet csepegni hagyjuk. Visszaöntjük a lábosba, 3,5 dl vizet öntünk rá (ez a mennyiség ellepi és még kb. az első ujjpercünk közepéig is felér). Fedő alatt felforraljuk, majd lejjebb vesszük a lángot, szinte takarékra és 10 percet főzzük. A tűről levéve, de továbbra is lefeve 15 percet pihentetjük, ekkor még puhul, párolódik tovább, majd egy spatulával fellazítjuk, átkeverjük. 

Ha grillezett ananászt is készítünk, akkor az ananász szeleteket grillserpenyőben megsütjük.

Amint a csirkét kivettük a sütőből, félretesszük pihenni, közben a pecsenyelevet is besűrítjük. Az edény aljáról a szaftot (kb. 1,5-2 dl) egy kisebb lábosba öntjük és felforraljuk. 1,5 teáskanál kukoricakeményítőt 1,5 teáskanál hideg vízzel elkeverünk és besűrítjük vele a pecsenyelevet. A húst ragacsos rizzsel, grillezett ananszásszal, ananász salsával és a pecsenyelével tálaljuk.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések