BANÁNKENYÉR - MAUIRÓL
Maui egyik ikonikus édessége, a banánkenyér, lényegében mindenhol kapható a szigeten. Helyben termett makadámdióból és az ottani almabanánból sütik. Ez egy kisebb méretű, édesebb banánfajta, amit persze itthon nem lehet kapni :( Így természetesen marad a hagyományos típus, de ha tehetjük, vásároljunk bio banánt, szerintem sokkal finomabb az íze.
A banánkenyeret nádcukor és juharszirup keverékével szeretem készíteni, de ha épp nincs kéznél szirup, akkor a cukorból 15 dekagrammnyit használok. A banán akkor jó, ha már túlérett, vagyis barna foltos a héja. Ha a gyümölcsünk nem ilyen állapotú, akkor érdemes serpenyőben kicsit megkaramellizálni. Fontos, hogy a száraz és a nedves hozzávalókat külön kell elvegyíteni, majd amikor összeöntjük, ne keverjük túl! Éppen csak addig, hogy ne látszódjon fehér lisztcsomó sehol.
A frissen kisült kenyér csodás illatú, nálunk általában reggelire készül. Ha másnapra is marad, akkor átpirítjuk és vajjal vagy mandulavajjal kenjük meg. De desszertnek sem utolsó, ugyanis ha pirítás után vanília fagyit, sós karamellát és sűrű tejszínt/kókusz öntetet locsolunk rá, elképesztő lesz. S ha ez még nem lenne elég, remekül fagyasztható, a maradékot vastagabb szeletekre vágva, egy fagyasztózacskóban egymás mellé helyezve (így nem fagynak össze) eltárolhatjuk és csak előkapjuk, ha épp nincs reggelink...
Hozzávalók
20 dkg liszt
5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanal sütőpor
1/2 teáskanál tengeri só
1 teáskanal mézeskalács fűszerkeverék
2 nagyobb tojás
10 dkg nádcukor
3 túlérett banán, villával krémesre törve
80 ml juharszirup
1 dl olaj (nálam repce)
1 teáskanál vaníliapaszta vagy vaníliapor
5 dkg natúr joghurt
tetejére
10 dkg makadámdió (helyettesíthető pekándióval, brazil dióval vagy sima dióval is)
1 teáskanál olaj a forma kikenéséhez
A száraz hozzávalókat (lisztek, szódabikarbóna, sütőpor, só, fűszerkeverék) kimérjük és összeöntjük. A krémkeverő kar segítségével kihabosítjuk a tojást a cukorral és a banánnal, majd a maradék hozzávalókat is belekeverjük. Amikor kész, kézzel eldolgozzuk a száraz hozzávalókkal is. A kenyérsütőformát kevés olajjal kenjük ki és sütőpapírral béleljük. A tésztát beleöntjük és a tetejét megszórjuk durvára vágott makadámdióval, amit kicsit le is nyomkodunk a tésztába. 175 fokos sütőben 30 percig sütjük, majd megfordítjuk és további 30-35 percig sütjük. (Tűpróba!) 10 percet a formában hagyjuk hűlni, majd rácsra borítjuk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése