AFRIKAI TEJTORTA

Ismét egy afrikai desszert készült nálunk, méghozzá a tejtorta, ami az egyik legismertebb édesség Dél-Afrikában. Vajas tésztakéregben sült vaníliás krém. Bár az eredeti tejtorta jó sok fahéjjal készül, az én verziómban likőrrel ízesítettem. Aki nem jut hozzá az Amarulához, az Baileys likőrrel is helyettesítheti. A recept a Kifőztük magazin márciusi számában jelent meg.

Afrikai tejtorta


23 cm-es kapcsos tortaformához
Hozzávalók:
Vajas tésztához
115 g vaj
225 g liszt
csipet só
2 evőkanál kristálycukor
2 evőkanál darált mandula
1 gyengén felvert tojás
fél tojáshéjnyi hideg víz

Krémhez
8 dl tej
2 dl tejszín
125 ml Amarula krémlikőr
1 vaníliarúd
3 db M méretű tojás
70 g liszt
20 g kukoricakeményítő
200 g kristálycukor
csipet só
cukrozatlan kakaópor a tetejére


A tésztához a tojás kivételével az összes hozzávalót morzsás állagúra gyúrjuk, majd beledolgozzuk a tojást és fél tojáshéjnyi hideg vizet. A tésztát kis gömbbé formázzuk, ellapítjuk és legalább fél órára hűtőbe tesszük. Ezután lisztezett felületen minél nagyobb körlappá nyújtjuk, és kibéleljük vele a kapcsos tortaformát. Villával megszurkáljuk az alját és még fél órára vissza tesszük hűlni. Sütőpapírral és nehezékkel lefedve (agyag sütőgolyók) 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt elősütjük.

A krémhez a tejet, a tejszínt és a likőrt összeöntjük, a félbe vágott vaníliarudat is beledobjuk. Lassan felforrósítjuk és 15 percet lefedve pihentetjük, ezután leszűrjük egy másik edénybe.

A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd a lisztet, a sót és a kukoricakeményítőt is hozzáadjuk. A likőrös tej harmadát fokozatosan belekeverjük és szép simára dolgozzuk. Ezt a masszát átöntjük az üres tejes lábosba és kisebb adagokban beleöntjük a maradék tejet. Kis lángon - habverővel folyamatosan kevergetve - lassan puding sűrűségűre főzzük. Vigyázzunk, hogy ne forraljuk fel! A krémet az elősütött tésztakéregbe öntjük, és 160 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük. Ekkor belül még kicsit rezgős marad, de mire kihűl, szépen összeáll. Tálaláskor megszórjuk kakaóval.


Afrikai tejtorta

Megjegyzések

  1. Nagyon jól hangzik és nagyon guszta.

    VálaszTörlés
  2. Csilla, mindig valami különlegeset tartogatsz számunka! Nagyon guszta, biztosan kipróbálom! Puszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt pont Te mondod??? Mindig meglepsz az új recepteddel! Na és persze a mesés fotókkal :)

      Törlés
  3. Különleges és az összetevőkből ítélve ízletes is! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések