AFRIKAI TEJTORTA
Ismét egy afrikai desszert készült nálunk, méghozzá a tejtorta, ami az egyik legismertebb édesség Dél-Afrikában. Vajas tésztakéregben sült vaníliás krém. Bár az eredeti tejtorta jó sok fahéjjal készül, az én verziómban likőrrel ízesítettem. Aki nem jut hozzá az Amarulához, az Baileys likőrrel is helyettesítheti. A recept a Kifőztük magazin márciusi számában jelent meg.
23 cm-es kapcsos tortaformához
Hozzávalók:
Vajas tésztához
115 g vaj
225 g liszt
csipet só
2 evőkanál kristálycukor
2 evőkanál darált mandula
1 gyengén felvert tojás
fél tojáshéjnyi hideg víz
Krémhez
8 dl tej
2 dl tejszín
125 ml Amarula krémlikőr
1 vaníliarúd
3 db M méretű tojás
70 g liszt
20 g kukoricakeményítő
200 g kristálycukor
csipet só
cukrozatlan kakaópor a tetejére
A tésztához a tojás kivételével az összes hozzávalót morzsás állagúra gyúrjuk, majd beledolgozzuk a tojást és fél tojáshéjnyi hideg vizet. A tésztát kis gömbbé formázzuk, ellapítjuk és legalább fél órára hűtőbe tesszük. Ezután lisztezett felületen minél nagyobb körlappá nyújtjuk, és kibéleljük vele a kapcsos tortaformát. Villával megszurkáljuk az alját és még fél órára vissza tesszük hűlni. Sütőpapírral és nehezékkel lefedve (agyag sütőgolyók) 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt elősütjük.
A krémhez a tejet, a tejszínt és a likőrt összeöntjük, a félbe vágott vaníliarudat is beledobjuk. Lassan felforrósítjuk és 15 percet lefedve pihentetjük, ezután leszűrjük egy másik edénybe.
A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd a lisztet, a sót és a kukoricakeményítőt is hozzáadjuk. A likőrös tej harmadát fokozatosan belekeverjük és szép simára dolgozzuk. Ezt a masszát átöntjük az üres tejes lábosba és kisebb adagokban beleöntjük a maradék tejet. Kis lángon - habverővel folyamatosan kevergetve - lassan puding sűrűségűre főzzük. Vigyázzunk, hogy ne forraljuk fel! A krémet az elősütött tésztakéregbe öntjük, és 160 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük. Ekkor belül még kicsit rezgős marad, de mire kihűl, szépen összeáll. Tálaláskor megszórjuk kakaóval.
8 dl tej
2 dl tejszín
125 ml Amarula krémlikőr
1 vaníliarúd
3 db M méretű tojás
70 g liszt
20 g kukoricakeményítő
200 g kristálycukor
csipet só
cukrozatlan kakaópor a tetejére
A tésztához a tojás kivételével az összes hozzávalót morzsás állagúra gyúrjuk, majd beledolgozzuk a tojást és fél tojáshéjnyi hideg vizet. A tésztát kis gömbbé formázzuk, ellapítjuk és legalább fél órára hűtőbe tesszük. Ezután lisztezett felületen minél nagyobb körlappá nyújtjuk, és kibéleljük vele a kapcsos tortaformát. Villával megszurkáljuk az alját és még fél órára vissza tesszük hűlni. Sütőpapírral és nehezékkel lefedve (agyag sütőgolyók) 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt elősütjük.
A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd a lisztet, a sót és a kukoricakeményítőt is hozzáadjuk. A likőrös tej harmadát fokozatosan belekeverjük és szép simára dolgozzuk. Ezt a masszát átöntjük az üres tejes lábosba és kisebb adagokban beleöntjük a maradék tejet. Kis lángon - habverővel folyamatosan kevergetve - lassan puding sűrűségűre főzzük. Vigyázzunk, hogy ne forraljuk fel! A krémet az elősütött tésztakéregbe öntjük, és 160 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük. Ekkor belül még kicsit rezgős marad, de mire kihűl, szépen összeáll. Tálaláskor megszórjuk kakaóval.
Mmm.... nagyon csábító :D
VálaszTörlésKösziköszi :)
TörlésNagyon jól hangzik és nagyon guszta.
VálaszTörlésKöszi Kriszta :)
TörlésCsilla, mindig valami különlegeset tartogatsz számunka! Nagyon guszta, biztosan kipróbálom! Puszi
VálaszTörlésEzt pont Te mondod??? Mindig meglepsz az új recepteddel! Na és persze a mesés fotókkal :)
TörlésKülönleges és az összetevőkből ítélve ízletes is! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen :)
TörlésNagyon szép! Finom lehet. :)
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy tetszik :) Köszi!!!
Törlés