2014. szept. 1.

ŐSZIBARACKOS - OLÍVAOLAJOS TORTA

Diétázóknak sütit (vagy bármit) készíteni igazi kihívás, legalábbis nekem. Epebetegeknek pedig kész rémálom! Hosszú tipródás után végül ezt a meglepetés-desszertet hoztam össze. Általánosságban elmondható, hogy az epekímélő étrend a bevitt zsiradék - különösen az állati eredetű - csökkentésére épül. Az, hogy egy epebeteg mit tud elfogyasztani panasz nélkül, nagyban függ az egyén adottságaitól. Ezért is lehetséges az, hogy valaki egy hatalmas bögre tejeskávéval indítja a napot, míg más két teáskanálnyi tejtől is napokra kidől. Először ajánlott kísérletezni kisebb adagokkal, majd ha kicsiben nem okoz panaszt az adott étel vagy alapanyag, akkor lehet emelni a porció méretét.  Ehhez a sütihez olívaolajat használtam, és olyan kellemes lett, hogy saját részre is készül majd a jövőben. A torta receptjével a Kifőztük magazin szeptemberi számában is találkozhattok.

Őszibarackos - olívaolajos torta


Hozzávalók egy 18 cm-es kapcsos tortaformához:
1 közepes tojás
10 dkg nádcukor
1 teáskanál vaníliakivonat
1 dl görög natúr joghurt
75 ml olívaolaj
20 dkg liszt
3-4 g sütőpor
1/2 citrom frissen reszelt héja

A tetejére
1 őszibarack
1-2 teáskanál akácméz (elhagyható)
porcukor (elhagyható)

A tészta hozzávalóit összekeverjük és a sütőpapírral kibélelt formába öntjük. A barackot meghámozzuk, felszeleteljük, majd a gyümölcsgerezdekkel kirakjuk a torta tetejét. 180 fokra előmelegített sütőben kb 45-50 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük.

Félidőben egy kevés mézzel meglocsolhatjuk, tálaláskor pedig porcukorral meghinthetjük.


Őszibarackos - olívaolajos torta

Őszibarackos - olívaolajos torta

4 megjegyzés: