FEKETESZŐLŐ - LEKVÁR
Ez a feketeszőlőből készült lekvár az aktuális kedvencünk. Nagyon-nagyon finom, kicsit savanykás, egy cseppet fanyar is talán (persze a legjobb értelemben), a színe pedig lenyűgöző, így aztán gyorsan bekerült az állandó repertoárunkba. Mindenképpen érdemes kipróbálni addig, amíg még van szőlő! A receptet az októberi Kifőztük magazinban is megtaláljátok...
Hozzávalók:
1 kg fekete szőlő
1 alma (kb 16 dkg)
20 dkg kristálycukor
2 citrom frissen facsart leve
A szőlőt leszemezzük, majd a meggyhez hasonlóan kimagozzuk. Az almát hámozás nélkül kis kockákra vágjuk. A szőlőszemeket nagyobb fazékba tesszük, hozzáadjuk az almát, és rövid ideig forraljuk. Amikor a folyadék krémesedni kezd, átturmixoljuk úgy, hogy még darabos maradjon. Visszatesszük a lekvárt a tűzre, belekeverjük a cukrot és a citromlevet. Kis lángon, gyakori kevergetés mellett besűrítjük, és steril üvegekbe töltjük. Vizes dunsztba tesszük vagy hűtőben tároljuk.
1 kg fekete szőlő
1 alma (kb 16 dkg)
20 dkg kristálycukor
2 citrom frissen facsart leve
A szőlőt leszemezzük, majd a meggyhez hasonlóan kimagozzuk. Az almát hámozás nélkül kis kockákra vágjuk. A szőlőszemeket nagyobb fazékba tesszük, hozzáadjuk az almát, és rövid ideig forraljuk. Amikor a folyadék krémesedni kezd, átturmixoljuk úgy, hogy még darabos maradjon. Visszatesszük a lekvárt a tűzre, belekeverjük a cukrot és a citromlevet. Kis lángon, gyakori kevergetés mellett besűrítjük, és steril üvegekbe töltjük. Vizes dunsztba tesszük vagy hűtőben tároljuk.
Nem vagyok nagy lekvárevő, de ez a feketeszőlő leki annyira csábító. Látom, van benne alma is. :) Lelki szemeim előtt már készítem a croissant és ilyen lekvárt választok hozzá reggelire. :D
VálaszTörlésÓ, Gabi, most már sajnos én is látom a lelki szemeim előtt... ;) Hű, de jó lenne holnap reggelre friss croissant!
TörlésTök jól hangzik ez a lekvár. Na de mi pontosan a fekete szőlő? Bármilyen kékszőlő túlérve vagy mondjuk otello, noha, kékfrankos?
VálaszTörlésKöszi a választ.
Szia, nekunk nagyon izlik. En a zoldesegesnel kapott vekony heju fekete csemege szolot hasznaltam (fajtat nem mondott, de nem otello volt). De gondolom mas tipusbol is finom lehet. Viszont ha nem olyan sotet a gyumolcs, akkor a lekvar sem lesz ilyen brutal szinu. Az otello jo sotet, lehet iden kiprobalom azt...
TörlésIzabella szőlőből készítettem el, csak fél citromlevével. Nagyon szép a színe is, és nagyon finom lett. Köszönöm a receptet! (Az Izabella annyiban különbözik az Otellótól, hogy a belseje világos, míg az Otellóé olyan sötét, mint a külseje.)
VálaszTörlésNagyon örülök :)
Törlés