2016. okt. 18.

PARADICSOMOS PADLIZSÁNCURRY

Az idei őszbúcsúztató piknikeket és kisebb kirándulásokat már többször megismételtük, mert mindig visszatért a langyos, őszi idő, de az elmúlt hétvégén tényleg eljött az erre az évre tervezett utolsó utáni "kötetlen" kirándulásunk. Bár, ha úgy vesszük, hogy Márton-nap még előttünk áll... Nyakunkba vettük az országot és északra indultunk, Eger-Lillafüred-Miskolctapolca háromszöget jártuk be. Nem csupán a gyereknek volt igazi kaland, de a vadregényes tájak, a gazdag őszi színekben pompázó természet bárkit levesz a lábáról. A térséget meglátogatni fantasztikus gasztroélmény is egyben, az éttermek, bisztrók étlapja bővelkedik finomságokban, halakban, vadakban...

A hétvégi tartalmas, húsos, magyaros habzsidőzsi után egyszerűen zöldségre vágytunk, amilyen például egy keleti fűszerezésű curry. Egy ideje taktikát váltottam, a hétvégén kicsit előredolgozom, és nem csupán a hétfő-keddi ebédünket dobozolom be, de készítek egy nagyobb adag, leginkább valamilyen szaftos ételt, amihez a hét közepén csak friss köretet kell összedobni. Az ilyen curry-k jól tárolhatók dobozban, a hűtőben remekül elállnak néhány napig, nem áznak el és könnyen újramelegíthetők.  Vigyázat, a következő recepthez szükséges mennyiségből egy tetemes adag paradicsomos padlizsáncurry (megjelent Kifőztük - október) jön ki. A lassú főzés miatt ugyan időigényes, de miután feltettük, végül is már csak meg keverni olykor, komolyabb törődést nem igényel. A fűszereket most is Fűszerésztől szereztem be... 


Hozzávalók:
1 vöröshagyma finomra aprítva
3 gerezd fokhagyma finomra aprítva
3-4 szál újhagyma zöldjével együtt, felkarikázva
kb. 4 evőkanál olívaolaj
3 közepes padlizsán
5-6 teáskanál Madras currypor
1 konzerv-paradicsompüré (7 dkg)
1 konzerv-daraboltparadicsom (40 dkg)

4 dl hús- vagy zöldségleves
a tálaláshoz:
párolt rizs
naan kenyér


Fedeles, lehetőleg vastag falú edényben felforrósítjuk az olívaolajat, majd kis lángon megfonnyasztjuk rajta a háromféle hagymát. Közben a padlizsánt 1-2 cm-es kockákra vágjuk, és a hagymához adjuk. Gyakori kevergetés mellett kb. 45 percig dinszteljük a zöldségeket. Ízesítjük sóval és curryporral, majd hozzáöntjük a sűrített és darabolt paradicsomot is. Felengedjük az ételt a levessel, és további 3/4 órán át lefedve főzzük, olykor megkeverjük. A padlizsáncurryt krémesre főzzük, és ha szükséges, sózzuk. Párolt rizzsel és naan kenyérrel tálaljuk.


Háttér: Fotohatterek.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése