ARAB RÁNTOTT CSIRKEMELL

Az elmúlt két hétben egy kezemen meg tudom számolni, hány délutánt, estét töltöttem itthon. A szeptemberben beindult gépezet nem állt le, csak pörgött tovább: szülői értekezlet, védőnői státuszvizsgálat, oltás - már nem nekem :), az elmaradhatatlan őszi egészségügyi szűrések, munkahelyi sütizés, na jó, ez utóbbi azért nem volt annyira fárasztó... és folytathatnám a sort. Így aztán az óvodai - kivételesen szülőkkel együtt megszervezett - táncház már megoldhatatlan volt részünkről, különösen, hogy hétfő délelőtt 10 órakor rendezték a programot. Mimi persze sopánkodott, mert X apukája és Y anyukája persze ott volt, míg hozzá senki nem ment... Aztán jött a Népmese Napja... hát igen, ezzel lehetne szépíteni az elmaradt táncházat, ugyanis az óvó nénik kezdeményezésére néhány héten keresztül most a szülők olvashatnak a gyerekeknek mesét a délutáni alvás előtt... fél 1-kor. Nem mintha ez az időpont annyira ideális lenne, de a lányomnak, nem tudom hogy, de sikerült rábírnia az apját, hogy tegnap bemenjen mesét olvasni. Így aztán G, akiről tíz éve nem gondoltam volna, most egy egész csoport gyereknek olvasott... mesét! Nekem az utolsó pillanatban alakult úgy, hogy futva, de épp odaértem. Látni Mimi arcán azt az őszinte örömöt, mindent megért!


És akkor mit is főzzünk egy ilyen mozgalmas és izgalmas hét után? Legyen valami klasszikus, ami kicsit érdekes és laktató is, de nem kell órákig pancsolni vele: a sütőben sült arab fűszerezésű rántott hús pont ilyen (megjelent: Kifőztük - szeptember). Csak egy kis saláta kell mellé. A fűszerkeverék, amit a zsemlemorzsába kevertem, tulajdonképpen a Közel-Kelet népszerű ízesítője, a zaatar. Ha már úgy is készítünk zaatart a panírozáshoz, nyugodtan csinálhatunk nagyobb adagot belőle, és légmentesen záródó üvegben tárolhatjuk. Felhasználható kencékhez, salátákhoz, sült húsokhoz, focacciahoz...


Hozzávalók 4 személyre:
4 szelet csirkemellfilé, vékonyra klpofolva
kevés tengeri só
kb. 5 evőkanál liszt
2 tojás
kb. 8 evőkanál zsemlemorzsa
kevés olívaolaj

a fűszerkeverékhez:
1 teáskanál tengeri só
1 teáskanál szumák
1 teáskanál szezámmag
1 teáskanál kakukkfű


A hússzeleteket kiklopfoljuk, finoman sózzuk, a tojást enyhén felverjük. A fűszerkeverék hozzávalóit a zsemlemorzsába vegyítjük. A húst először lisztbe, majd a tojásba, végül a fűszeres zsemlemorzsába forgatjuk. A szeleteket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, olívaolajjal megkenjük mindkét oldalukat. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt aranybarnára sütjük, félidőben megfordítjuk. Friss salátával tálaljuk.


A háttér még mindig a Fotohatterek.hu-tól, a fűszerek pedig természetesen a Fűszerésztől.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések