ANGELA TIRAMISUJA - SZÜLETÉSNAP ISMÉT

2013. január 9-re próbálok visszaemlékezni... mintha csak tegnap lett volna. Ám ha sorra veszem, hogy mi minden történt azóta, vagy ha a lányomra nézek, meg kell állapítanom, hogy nagyon is repül az idő. Ismét megpróbálhatnám áttekinteni az elmúlt éveket, vagy épp összefoglalni és valahogy megfogalmazni, hogy mit is jelent számomra ez az oldal, de azt hiszem, már semmi szükség rá. Még mindig itt van, frissül, bővül, néha (nagyon néha :) megújul, sokan itt vagytok és olvastok, aminek nagyon-nagyon örülök! De nem utolsó sorban napról-napra előkerül a konyhámban az én saját, 21. századi szakácskönyvem és időről-időre elkészülnek az itt feljegyzett receptek. Szerintem ez mindent elmond... Mi mással is ünnepelhetnénk ma, mint valamiféle édességgel. Angela autentikus, klasszikus olasz tiramisuját készítettem... Ma 4 éves a blog...


Ez az édesség amilyen egyszerű, olyan könnyen el is lehet rontani, leginkább silány alapanyagok felhasználásával. Az igazi tiramisu bizony sárgás színű, nem pedig hófehér (ahogy sok étteremben felszolgálják), ezt számtalanszor lehet hallani, mivel nyers tojás szükségeltetik hozzá, és a krém a tojás sárgájától lesz sárgás színű. Azt már nem is taglalnám, hogy a krém természetesen krémes... Ősztől tavaszig ezt a klasszikus verziót preferálom, nagyon friss tojásból, de nyáron, ha tiramisuzni támad kedvünk, akkor inkább ezt az epres fajtát érdemes összedobni, vagy ha mindenképpen kávésat szeretnénk, akkor a tojást 10 dkg frissen felvert zsíros tejszínnel lehet helyettesíteni (na ekkor tényleg fehér lesz a krém), mivel melegben veszélyes nyers tojással dolgozni.


Hozzávalók:
3 dl erős presszó kávé
kb. 2 evőkanál kávélikőr
kb. 2 evőkanál rum
5 dkg cukor
4 egész tojás (nagyon friss!)
40 dkg babapiskóta
50 dkg mascarpone
kb. 2 evőkanál cukrozatlan holland kakaópor


A kávéban elkeverünk 1-2 teáskanál cukrot, majd ízlés szerint ízesítjük kávélikőrrel és rummal. A tojások fehérjét és sárgáját szétválasztjuk. A fehérjét habverő segítségével kemény habbá verjük. Egy másik tálban habosra keverjük a sárgákat a maradék cukorral, majd a mascarponét is hozzáadjuk. A tojáshab kb. negyedével lazán felhígítjuk a sajtkrémes masszát, majd a hab többi részét is óvatosan hozzáadjuk, nehogy összetörjön.

Egy nagyobb tálat készítünk elő (vagy több, kisebb poharat) és felrétegezzük a hozzávalókat. A babapiskótát az előkészített kávéba áztatjuk és az alsó sorba tesszük. Rákanalazunk egy adag krémet, és így tovább, amíg az összes piskóta és krém el nem fogy. A tetejére mindenképpen krém kerüljön, amit alaposan meghintünk kakaóporral. Lefedve legalább 4 órára hűtőbe tesszük (vagy egy egész éjszakára is akár), hogy a tiramisu összeálljon.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések