EPRES - MENTÁS "HÚZZ - FEL"

Szerintem a legtöbb édesszájú családban készül epres tiramisu május-június tájékán. Nálunk sincs ez másként, eperszezonban szinte hetente csinálok újabb és újabb adagot. Legutóbb a Nagyimék 62. házassági évfordulójára (nem elírás, jól olvastátok) készült egy nagy trifle-s ibrikkel. Mivel még utaztatni is kellett a tálat, nem mertem teljesen csurig rétegezni, így egy egyszemélyes kóstoló-adagot külön raktam. Épp csak sikerült behűteni, Mimivel máris rávetettük magunkat! De mint a tiramisunál általában, itt is a legideálisabb, ha egy éjszakát pihen a hűtőben. Én valami extrább tortát terveztem erre az alkalomra, de ha ez volt az "ifjú pár" kívánsága...

Epres mentás tiramisu


Hozzávalók:
100 g kristálycukor
2 dl víz
2 citrom reszelt héja és frissen facsart leve
1 kis kövér mentaág 
200 g + 50 g fehércsoki
300 g mascarpone
600 g + 400 g eper
1 dl tejszín
kb 220 g babapiskóta
cukrozatlan kakaópor
A vizet, cukrot, citromhéjat és levet egy kislábosba öntöm. Beledobom a mentaágat és néhány perc alatt sziruppá főzöm.
A fehércsokit gőz fölött megolvasztom, majd kb 200 g-ot összekeverek a krémsajttal.
Kiveszem a szirupból a mentát és a leveleket a 600 g eperrel elturmixolom. Ez is mehet a mascarpones egyveleghez, végül hozzáöntöm a tejszínt is, és az egészet robotgéppel habosra keverem.
A maradék 400 g gyümölcsöt felszeletelem és már kezdődhet is a rétegezés: A babapiskótát beáztatom a szirupba, ezzel készül az első réteg. Következőnek jön az eperkrém, rá a szeletelt eper, végül csorgatok rá a megmaradt olvasztott fehércsokiból. Ismét piskóta, krém, stb de a végén mindenképp jó sok krém kerüljön a tetejére. Már csak meg kell szórni cukrozatlan kakaóval.





Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések