BALATONI TAVASZ

Gyerekes bortúra? Mármint, bortúra egy kisgyerekkel? Nem feltétlenül kell, hogy tortúra legyen! Az idei tavaszi kirándulást a Balatonhoz szerveztük. Különlegessége, hogy ez alkalommal már egy kis, katicás biciklivel kiegészülve, összesen három kerékpárral indultunk útnak! Talán a korosztályom többségének nyári - gyerekkori emlékei leggyakrabban a Balatonhoz kötődnek, az én retró élményeim inkább Harkányhoz. Már felnőttként töltöttem el hosszabb időt először a "magyar tengernél", de azóta is bármikor szívesen megyek. 
  


Ilyenkor még híre - hamva sincs a nyári dömpingnek és a kellemesen langyos idő is a tavaszi időpontválasztás előnye. Balatonfüred még békés, a sétányon nincs emberáradat, a pisztáciás és nutellás fagyiért sem kell  sorban állni. Tihanyban a levendulaillat még csak a Levendula boltot lengi körbe, de a szelíd lankákon elnyúló bokrok végeláthatatlan sora már ígéretesen kerekedik.



Ha azt mondom, hogy ez a néhány nap a télvégi feltöltődésről szól, azt nem csupán a klasszikus testi - lelki értelemben gondolom, de a  hasunk "szemszögéből" is. A végtelenül ízletes fogások újabb és újabb ötleteket adtak, és tudtam, hogy itthon majd újult erővel fogom belevetni magam a főzésbe. Ilyenkor semmi diétázás, jöhetnek a kiadós, magyaros ételek: harcsapaprikás, vadpörkölt, barna sörrel pirított fokhagymás mangalica, juhsajtos galuska, ropogós kemencében sült csülök, házi baracklekvárral töltött palacsinta, dödölle és a csülkös-káposztás tejfölös bableves, amit biztosan ki fogok próbálni a minikonyhában is. Ééés természetesen, a BOR!



Nem az első alkalom, hogy ebben a Füred környéki pincészetben járunk és úgy vélem nem is ez volt az utolsó. A Bocsár dűlőn közvetlen, barátságos, segítőkész emberek és gyerekbarát környezet fogad. Még "Malac", a nagy kövér macska is jámboran somfordál felénk. Az emeleti tágas, évszázados bútorokkal berendezett szobánkból igazán megnyugtató reggel a Balaton és az azt körülölelő szőlőskertek látványa. Már a bőséges reggelinél elkezdődik a napi gasztro-élmények sora: házi disznószalámi, kandírozott narancshéjas - csokoládés kalács és a saját készítésű birsalmasajt, ha már a birs úgyis ott nő a kertben... Jó bor, ízletes fogások, takaros ház, csak azt sajnálom, hogy átmenetileg hiányzott az étlapról az egészben sült süllő, így azt hiszem kénytelenek leszünk ismét ellátogatni ide...



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések