AZ ÉN BODZASZÖRPÖM
Nem szívesen reklámozom, de nem vagyok bodzarajongó... A mi családunkban valamiért sosem ittunk bodzát, annál inkább a Nagyi málnaszörpjét! Anyósom, a Balaton déli partján viszont vödörszám készítette rendszeresen és ez az ipari mennyiség mindig el is fogyott az utolsó cseppig. G nagy bodzaivó és hektó számra nyakalja nyáron, ezért már tavaly erősen gondolkoztam rajta, hogy meglepem vele, de a szezon lecsengett és a lelkesedésem is alábbhagyott. Idén azonban elárasztották a netet a bodzás receptek, így újragondoltam a tervet. A végső lökést Ági csodás képei adták. Mivel pont vidéken voltunk és a faluban, forgalmas úttól távol, hatalmas bodzabokrok tetszelegtek, tele épp kinyílt, hatalmas virágtányérokkal, hirtelen felindulásból szedtünk is egy nagy szatyorral. Még még aznap este hazaérve gyorsan neki is fogtam. A rengeteg elérhető szörpleírás helyett a náluk már bevált arányokat akartam összedobni, aztán rájöttem, hogy ebből bizony nem lesz meg a családi recept, lévén nem volt elég citromunk, sem citromsav, sem borkősav, és Pünkösdkor nem minden sarkon kapni ilyesmit. Viszont volt helyette lime és menta a teraszon. Így született meg az én receptem, annak ellenére, hogy azt sem tudom milyennek kell legyen. Kicsit úgy érzem magam, mint Anyu, aki karácsonykor pompás kacsát süt, habár még életében sosem kóstolta még a húsát. De annyira frissen illatozó üdítő lett, hogy a nyári melegben biztosan igazi hűsítő lesz majd belőle! Talán még nekem is... Mimi egyből lehúzott két pohárral, hozzátéve: "Hm, ez nagyon finom nekem!" Akkor jó! Néhány üveggel megpróbáltam kidunsztolni próbaképpen, de ennek eredményéről korai volna még nyilatkozni...
Hozzávalók:
3 l víz
3 kg kristálycukor
1/4 citrom frissen facsart leve
1/2 lime frissen facsart leve
30+5 nagyobb bodzaernyő
3+1 citrom felkarikázva
1/4+1/4 lime felkarikázva
1 kövér mentaág
Az első négy hozzávalót egy óriási lábosban összemelegítem, amíg a cukor fel nem oldódik, és teljesen áttetsző nem lesz. Ezt követően még néhány percig a tűzön hagyom, de nem forralom fel. A virágtányérokról eltávolítom a hosszabb szárrészeket és kisebb rózsákra vágom ollóval.
A citrusos cukorszirupot elosztom egy nagy 5l - es és egy kis 0,5l - es edény közt. A nagy kovászosuborkás üvegbe megy a 30 virág, 3 citrom felkarikázva és a 1/4 lime. A kisebb üvegbe a megmaradt virág, 1 citrom, maradék zöldcitrom és a menta. Az edényeket lefedem és hűtőbe teszem 5 napra. Minden nap fakanállal alaposan átkeverem, majd visszateszem pihenni. Az áztatás végén csupán egy tiszta textilpelenkán átszűröm és üvegekbe töltöm a szörpöt. Hűtőben tárolandó.
Utólagosan megjegyzem, a dunsztolással eltett szörp elállt. Az íze azért más, mint a nyers verzió, de egy cseppig elfogyott az is. Aki a borkősav használata mellett dönt, az 40 g borkősavat adhat a fenti mennyiséghez, így nem kell hűtőben tartani, elég csak hűvös helyre tenni az üvegeket.
:D Hűűű... de csodaszép színe lett! Biztos nagyon finom! Mentával még nem is próbáltam, de nagyon jó ötlet!
VálaszTörlésKöszi :) Már az illata is egészen más lett! Nem olyan erős a virágillat, inkább frissebb, üdébb lett :)
TörlésNagyon jól néz ki!
VálaszTörlésÉn is hasonlóan készítem, annyiban más, hogy 15 dkg cukrot karamellizálok és hozzákeverem a sziruphoz.
Margó
Igazából először én is kicsit karamellizálni akartam, de olyan hatalmas mennyiség volt a szirup, hogy képtelen voltam... De arra nem is gondoltam, hogy egy kisebb adagot készítek, és azt adom hozzá külön! Biztosan nagyon finom lehet!
TörlésNagyon szeretem a csatos üvegeket-a "Bambi"-ra emlékeztet-ha emlékszel rá..
VálaszTörlésHol találtál ennyi szép üveget?
A "Bambit" ismerem, de már nem kóstoltam :) KIKA-ban vettem, 0,5 l -es méret, cukik, igaz?
TörlésMicsoda retro, csatos üvegek! Én is imádom a bodzát...Sajnos idén nem készült :o( Hasonló az én receptem is. Szép sárga lett, biztos tele volt a virág virágporral...
VálaszTörlésKöszi :) Első alkalommal készítettem bodzát, és tényleg meglepett, mennyire sok virágpor van bennük! Most néztem a szűzérmét, hát gyönyörű lett :)
Törlés