AZ ÉN BODZASZÖRPÖM

Nem szívesen reklámozom, de nem vagyok bodzarajongó... A mi családunkban valamiért sosem ittunk bodzát, annál inkább a Nagyi málnaszörpjét! Anyósom, a Balaton déli partján viszont vödörszám készítette rendszeresen és ez az ipari mennyiség mindig el is fogyott az utolsó cseppig. G nagy bodzaivó és hektó számra nyakalja nyáron, ezért már tavaly erősen gondolkoztam rajta, hogy meglepem vele, de a szezon lecsengett és a lelkesedésem is alábbhagyott. Idén azonban elárasztották a netet a bodzás receptek, így újragondoltam a tervet. A végső lökést Ági csodás képei adták. Mivel pont vidéken voltunk és a faluban, forgalmas úttól távol, hatalmas bodzabokrok tetszelegtek, tele épp kinyílt, hatalmas virágtányérokkal, hirtelen felindulásból szedtünk is egy nagy szatyorral. Még még aznap este hazaérve gyorsan neki is fogtam. A rengeteg elérhető szörpleírás helyett a náluk már bevált arányokat akartam összedobni, aztán rájöttem, hogy ebből bizony nem lesz meg a családi recept, lévén nem volt elég citromunk, sem citromsav, sem borkősav, és Pünkösdkor nem minden sarkon kapni ilyesmit. Viszont volt helyette lime és menta a teraszon. Így született meg az én receptem, annak ellenére, hogy azt sem tudom milyennek kell legyen. Kicsit úgy érzem magam, mint Anyu, aki karácsonykor pompás kacsát süt, habár még életében sosem kóstolta még a húsát. De annyira frissen illatozó üdítő lett, hogy a nyári melegben biztosan igazi hűsítő lesz majd belőle! Talán még nekem is... Mimi egyből lehúzott két pohárral, hozzátéve: "Hm, ez nagyon finom nekem!" Akkor jó! Néhány üveggel megpróbáltam kidunsztolni próbaképpen, de ennek eredményéről korai volna még nyilatkozni...


Bodzaszörp mentával és zöldcitrommal lime-mal

Hozzávalók:
3 l víz
3 kg kristálycukor
1/4 citrom frissen facsart leve
1/2 lime frissen facsart leve

30+5 nagyobb bodzaernyő
3+1 citrom felkarikázva
1/4+1/4 lime felkarikázva
1 kövér mentaág

Az első négy hozzávalót egy óriási lábosban összemelegítem, amíg a cukor fel nem oldódik, és teljesen áttetsző nem lesz. Ezt követően még néhány percig a tűzön hagyom, de nem forralom fel. A virágtányérokról eltávolítom a hosszabb szárrészeket és kisebb rózsákra vágom ollóval.
A citrusos cukorszirupot elosztom egy nagy 5l - es és egy kis 0,5l - es edény közt. A nagy kovászosuborkás üvegbe megy a 30 virág, 3 citrom felkarikázva és a 1/4 lime. A kisebb üvegbe a megmaradt virág, 1 citrom, maradék zöldcitrom és a menta. Az edényeket lefedem és hűtőbe teszem 5 napra. Minden nap fakanállal alaposan átkeverem, majd visszateszem pihenni. Az áztatás végén csupán egy tiszta textilpelenkán átszűröm és üvegekbe töltöm a szörpöt. Hűtőben tárolandó.

Bodzaszörp mentával és zöldcitrommal lime-mal

Utólagosan megjegyzem, a dunsztolással eltett szörp elállt. Az íze azért más, mint a nyers verzió, de egy cseppig elfogyott az is. Aki a borkősav használata mellett dönt, az 40 g borkősavat adhat a fenti mennyiséghez, így nem kell hűtőben tartani, elég csak hűvös helyre tenni az üvegeket.

Bodzaszörp mentával és zöldcitrommal lime-mal

Megjegyzések

  1. :D Hűűű... de csodaszép színe lett! Biztos nagyon finom! Mentával még nem is próbáltam, de nagyon jó ötlet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :) Már az illata is egészen más lett! Nem olyan erős a virágillat, inkább frissebb, üdébb lett :)

      Törlés
  2. Nagyon jól néz ki!
    Én is hasonlóan készítem, annyiban más, hogy 15 dkg cukrot karamellizálok és hozzákeverem a sziruphoz.

    Margó

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazából először én is kicsit karamellizálni akartam, de olyan hatalmas mennyiség volt a szirup, hogy képtelen voltam... De arra nem is gondoltam, hogy egy kisebb adagot készítek, és azt adom hozzá külön! Biztosan nagyon finom lehet!

      Törlés
  3. Nagyon szeretem a csatos üvegeket-a "Bambi"-ra emlékeztet-ha emlékszel rá..
    Hol találtál ennyi szép üveget?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A "Bambit" ismerem, de már nem kóstoltam :) KIKA-ban vettem, 0,5 l -es méret, cukik, igaz?

      Törlés
  4. Micsoda retro, csatos üvegek! Én is imádom a bodzát...Sajnos idén nem készült :o( Hasonló az én receptem is. Szép sárga lett, biztos tele volt a virág virágporral...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :) Első alkalommal készítettem bodzát, és tényleg meglepett, mennyire sok virágpor van bennük! Most néztem a szűzérmét, hát gyönyörű lett :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések