VEGÁN REGGELI KEKSZ

Mostanra bizonyára a legtöbb konyhában kiürült a karácsonyi kekszesdoboz. Nálunk természetesen ez a helyzet, pláne, hogy a megszokottnál kicsit kevesebbet sütöttem. Különösebben nehéz édességekre azonban még mindig nem vágyunk mi sem, de azért jó, ha lapul pár szem laktató keksz a kamraszekrényben a reggeli a kávé mellé. Ezt a kekszet sütöttem a 2019. évi Segítsüti jótékonysági sütiárverésre is, a receptje pedig már decemberben megjelent a Kifőztük magazinban. A fűszerek most is a Fűszerésztől érkeztek.  És, igen, ez bizony egy vegán keksz... tőlem Nektek :) De bármennyire is szokatlan, hogy se tojás, se vaj nincs benne, nagyon is finom. És hogy miért pont most mutatom meg itt? Ma mindenképpen kellett egy desszert a mini ünnepléshez, mert 7 évvel ezelőtt pontosan a mai napon indítottam el blogomat 💗Happy birthday Mimi&Me...


Hozzávalók 12 db-hoz
7 dkg tahini
6 evőkanál juharszirup
1/2 teáskanál őrölt Bourbon vanília
10 dkg zabpehely
5 dkg liszt
1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna
5 dkg vegán étcsokoládé, aprítva
tetejére 
fleur de sel (sóvirág)
1/2 kávéskanál szódabikarbóna


A tahinit elkeverjük a juharsziruppal és a vaníliával. 8 dkg zabpelyhet serpenyőben 3-4 perc alatt enyhén megpirítunk, kihűtjük, majd késes aprítóban megőröljük. A maradék zabpehellyel, a liszttel és a szódabikarbónával elvegyítjük, majd a tahinis elegyhez adjuk. Összekeverjük, végül a csokoládét is beledolgozzuk. A masszából diónyi gombócokat formázunk, mindet sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Enyhén nedves kézzel alaposan ellapítjuk, a tetejükre 1-1 csipet sóvirágot szórunk, és 175 fokos sütőben 10 perc alatt megsütjük. Pár perc pihentetés után rácson hagyjuk kihűlni.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések