ZÖLDSÉGES HÚSGOMBÓCLEVES

Azt nem tudom, hogy idén mi történt a nyárral, de azt igen, hogy egy leves mindig jól tud esni. Bár ez egy "híg" leves (megjelent: Kifőztük - június), mégis tartalmas, hiszen tele finom zöldségekkel és még húsgombóccal is. Mivel a szójaszósz sós, érdemes kevesebb sót használni az ízesítéshez. A fűszerek most is a Fűszerésztől érkeztek. És ami a legfontosabb, ha van rá mód, mindenképp használjunk friss, zsenge zöldségeket, újkrumplit, újrépát, hagymát...


Hozzávalók
1 kisebb vöröshagyma finomra vágva
1 gerezd fokhagyma átpréselve
20 dkg barna csiperkegomba szeletelve
2 evőkanál olívaolaj
krétai fűszerkeverék
só (fleur de sel Camargue)
frissen őrölt tarka bors
1/2 dl száraz sherry (elhagyható)
2 sárgarépa felkarikázva
20 dkg újburgonya felkockázva
1,5 l zöldségleves
3 evőkanál szójaszósz
friss petrezselyemzöld
2 teáskanál ételízesítő

a húsgombóchoz:
20 dkg darált pulyka- vagy csirkehús
fleur de sel Camargue
frissen őrölt tarka bors
frissen aprított petrezselyemzöld
1 újhagyma
1 gerezd fokhagyma
1 S-es tojás
zsemlemorzsa (elhagyható)


A húsgombóc hozzávalóit robotgéppel összedolgozzuk. Ha túl lágy lenne, kevés zsemlemorzsát adhatunk hozzá. Lefedve hűtőbe tesszük.

Nagyobb fazékban olívaolajat hevítünk, és a kétféle hagymát üvegesre pároljuk rajta. Hozzáadjuk a gombát, átpirítjuk, majd fűszerezzük, és ráöntjük a sherryt. Amint elpárolgott az alkohol, belekeverjük a sárgarépát, a krumplit, felöntjük a levessel, és lefedve, kis lángon a zöldségek puhulásáig főzzük.

Kisebb lábosban az ételízesítővel vizet forralunk. A húsgombócmasszából – teáskanálnyi mennyiségekből – 1,5-2 cm átmérőjű golyókat formázunk, és a lobogva forró vízben kb. 3 perc alatt előfőzzük. Amikor feljönnek a víz felszínére, leszűrjük.

Miután a zöldségek átpuhultak, a húsgolyókat a levesbe tesszük, szójaszósszal és petrezselyemmel ízesítjük, és készre főzzük. Azonnal tálaljuk.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések