KLASSZIK PULYKAHÚSLEVES

Tavaly a karantén elején írtam egy főzős "bakancslistát". Az egyik pontja a klasszikus húsleves volt. Ha van olyan étel, amit érdemes volt megtanulnom elkészíteni, tapasztalatból mondom, az ez, a "vasárnapi" gyöngyöztetett húsleves (megjelent: Kifőztük - április). Még akkor is, ha ritkán eszünk ilyet vasárnap :) Az elmúlt egy év alatt sikerült kitapasztalnom, begyakorolnom és most már tényleg azt tudom mondani, hogy hibátlan. Korábban a mindent bele csirkelevesem helyettesítette, amit persze máig nagyon szeretünk, de azt tudni kell, hogy a kettő nem ugyanaz. Ez bizony kb. 5-6 óra alatt készül el. Bár rengeteg zöldség van benne, a zöldségalaplevet nem érdemes kihagyni. A csontok extra jó ízt adnak, ezért lehetőleg ne bőr nélküli húsfiléből főzzük. Ami még fontos, hogy annyi bőrt vágjunk le a szárnyakról, amennyit csak lehet. Ha így is több zsír maradna, azt a leves tetejéről kanállal le lehet szedni, vagy megvárhatjuk a másnapot, addigra "megköt" a leves tetején és még könnyebben le lehet zsírozni. Nem olyan, mint a Nagymamámé, de erre azt mondta az én drága kis Családom, hogy nem is kell olyannak lennie, mert ez olyan, mint az enyém...


Hozzávalók
2 pulykaszárny
2,5 l víz
1 nagyobb burgonya
1 kisebb zellergumó
1 kisebb karalábé
1 tv paprika félbevágva
1 nagyobb vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
9 sárgarépa
1 nagyobb paradicsom
1 csokor petrezselyemzöld
1 csokor zellerzöld
tengeri só
6 egész fekete bors
1/2 l zöldségalaplé

10 dkg apró szemű, tojásos levestészta (pl. rizsszem, apró sodort csiga, cérnametélt, eperlevél)


A pulykaszárnyról eltávolítjuk a felesleges bőrt, majd a csontok találkozásánál szétvágjuk. Nagy lábasba tesszük a vízzel, felforraljuk, majd kisebbre vesszük a lángot és a keletkező habot folyamatosan leszedjük (kb. 2–3-szor, amíg tiszta nem lesz a teteje). A zöldségeket megtisztítjuk, meghámozzuk, nagyobb darabokra vágjuk, a hagymát és a paradicsomot egészben hagyjuk. Mindet a levesbe tesszük a fűszerekkel együtt, az alaplevet is hozzáöntjük. A lángot egészen kicsire vesszük, és a levest fedő alatt gyöngyözve főzzük 4 órát.

Amikor minden zöldség megpuhult, kiszedjük, külön a húst is. A levet átszűrjük, vigyázva, hogy a zavarosabb alja ne kerüljön az átlátszó szűrt lébe. A tésztát a csomagoláson található utasítás szerint – enyhén sós vízben – kifőzzük. Tálaláskor mindenből teszünk az átszűrt lébe.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések