CSOKOLÁDÉS ZABKÁSA

Nehezen indult a kapcsolatom a zabkásával, de mostanra egész jó barátok lettünk. Zabból alapvetően elég sokat használok, de ez a "kása-dolog" mindig távol állt tőlem. Amikor Angliában éltünk a rebarbarával és a paradicsomos babbal együtt kerültek mellékvágányra... sajnos. Azóta ez két utóbbi is bevonult a hétköznapjainkba. Mivel egyre inkább haladunk az élsportolói étkezés felé (természetesen nem én, hanem Mimi :), bele kellett törődnöm, hogy a zabkását (megjelent: Kifőztük - május) előbb-utóbb nem lehet megkerülni, nekem pedig jó példával kell élen járnom. Abban ugyan nem vagyok biztos, hogy a zsírdús tejszín beleillik a versenyétrendbe, de ez nem egy nagy mennyiség és szerintem sokat dob a kásán. A lenti adagot két főre, Miminek és magamnak osztom szét nagyjából egyenlően, utána már csak a feltétekkel játszunk. Mimié kicsit más toppingot kap, nádcukor, méz, még tejszín és kakaóbab töret kerül az övére, amit nagyon szeret. Az enyémről nem maradhat el a banán, a juharszirup  és a pirított mag, valamint a kesukrém (vagy törökmogyoróvaj, mandulakrém, ha van saját diókrémem készen, akkor az)...


Hozzávalók 2 adaghoz
4 dkg apró szemű zabpehely
1 csipet tengeri só
1 teáskanál nádcukor
3 dl víz
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
2 evőkanál zsírdús tejszín

a tetejére:
1 db banán
kesudiókrém (vagy házi pirított dióvaj, törökmogyoróvaj, földimogyoróvaj, mandulavaj )
juharszirup
kakaóbabtöret
pörkölt mogyoró


A zabpelyhet a sóval és a nádcukorral kisebb lábosba szórjuk, ráöntjük a vizet, és kis lángon főzni kezdjük. Kb. 10 perc után belekeverjük a kakaót, és puhára főzzük a zabot. A tűzről levéve elvegyítjük benne a tejszínt. Tálkákba adagoljuk, a tetejére banánt, kesudiókrémet, juharszirupot, kakaóbabtöretet, pörkölt mogyorót halmozunk. Azonnal fogyasztjuk.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések