SNIDLINGES - FOKHAGYMÁS HÁZI VAJ

A házi vaj egy csoda. Akár natúr formájában hagyjuk, akár csak tengeri sóval vagy esetleg zöldfűszerekkel, megéri a "vesződséget" (megjelent: Kifőztük - április). Az elkészítéshez én most a Russell Hobbs Matte Black mini aprítóját használtam. Fontos, hogy a gépet rendszeresen pihentessük, különben leég a motor (ld. használati utasítás). Miután a vaj elválik az írótól, alaposan csepetessük le, aztán tetszés szerint ízesíthetjük. Az írót tegyük hűtőbe, később felhasználhatjuk. A vajat mi friss kenyérre, baguettre kenegetjük, de egyébként le is fagyasztható, ha nagyobb adagot készítünk (nálunk mondjuk nincs az a nagyobb adag, ami vajból ne fogyna el)...


Hozzávalók
2 dl zsírdús tejszín (legalább 30%-os)
3 evőkanál hideg víz
1 teáskanál tengerisó-pehely (nálam fleur de sel camargue)
1 késhegynyi préselt fokhagyma
1 kis csokor snidling apróra vágva
 

A mini aprító kelyhébe öntjük a tejszínt, és keverni kezdjük. 1/2 percenként pihentetve a gépet 10–15 perc múlva kicsapódik a vaj. Hozzáadjuk a vizet, és további 2–3 percig járatjuk a gépet (1/2 percenként továbbra is megszakítva a keverést). Ekkorra teljesen elválik a vaj az írótól. Szűrőbe tesszük, alaposan lecsepegtetjük, kinyomkodjuk belőle a maradék nedvességet. Ízesítjük a sóval, belekeverjük a fokhagymát és a snidlinget is. Hűtőben, lefedve tároljuk.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések