IBOLYA SZÖRP

Minden évben, már kora tavasszal ez az első szörp, amit elkészítek. Meglehetősen munkaigényes a virágok begyűjtése, ezért nálunk sajnos csak egy kisebb adag készül. Az ember nem gondolná, de 50 g ibolyavirág nem is olyan kevés ám! Tél végével, amint megjelennek a kertünkben a kis kékeslila virágok, már szüreteljük. Illatos, frissítő, tavaszi, lila... Sajnos nem készült kép a szörpös üvegről, pedig ott látszik igazán, hogy mennyire csodásan vibráló színe van. A lenti képeken halványnak tűnhet, de én nem szeretem töményen inni. Általában friss virágot is fagyasztok le jégkockatartóban, így lesz ez a szörp igazán pazar. Mivel tartósítószer nincs benne, nem áll el a vegtelenségig. Ezért mindenképp tároljuk hűtőben, így néhány hétig nyugodtan fogyaszthatjuk. Itt nem érdemes a kristálycukrot nádcukorra cserélni, mert a szörp elveszíti az élénk színét. A sötét, téli napok után pedig ki ne szeretne ilyen csodaszép szörpöt kortyolgatni?


Hozzávalók kb. 2,5 dl-hez:
20 dkg kristálycukor
2 dl víz
50 g frissen szedett ibolyavirág
fél bio citrom felkarikázva

A virágokat átválogatjuk (én nem mosom meg), a szárakat eltávolítjuk és egy nagyobb befőttes üvegbe tesszük a citromkarikákkal együtt. Közben a cukorból és a vízből szirupot főzünk. A langyosra hűlt szirupot a virágokra öntjük és hűtőbe tesszük. 3-4 napig naponta átkeverjük. Ekkora csodás színt kap a szirup. Leszűrjük és tiszta üvegbe töltjük. Néhány hétig hűtőben eláll.


Hozzávalók az ibolyás jégkockához:
ibolyavirág
víz

Klassz, virágos jégkockákat is készíthetünk, ha a jégkockartóba a vizet virágokkal együtt fagyasztjuk.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések