HOT CROSS BUN - AZ ANGOLOK ÉDES HÚSVÉTI ZSEMLÉJE

Igen, tudom, hogy karácsony jön, de az angolok tradicionális húsvéti édes zsemléi nem csupán húsvétkor fantasztikusan finomak! Minden csillogó cukros bucin egy kis kereszt látható, a sütik pedig szépen, finoman, éppen csak, de összesülnek. A lenti tészta variálható kandírozott narancshéjjal vagy narancshéj reszelékkel, aszalt áfonyával vagy épp csokicseppel. Én már begamot olajjal is próbáltam és hát na, elég jó azzal is! Ne féljünk elészíteni akkor se, ha éppen nincs húsvét...


Hozzávalók 12 db-hoz:
A zsemléhez
50 dkg liszt
7,5 dkg kristálycukor
9 g szárított élesztő
1/2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 bio citrom finomra reszelt héja
1 teáskanál tengeri só
4 dkg olvasztott vaj
2,5 dl langyos tej
1 tojás enyhén felverve

pár csepp natúr olaj (pl. repce, napraforgó) a kelesztőtál kikenéséhez

A keresztekhez
5 dkg liszt
1/2 dl víz

A sziruphoz
10 dkg kristálycukor
1 dl víz

A zsemle hozzávalóit összegyúrjuk, alaposan kidolgozzuk, majd kiolajozott tálban duplájára kelesztjük. Ezt követően ismét átgyúrjuk a tésztát és 12 db egyforma bucit formázunk. Egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket egymástól kb. 1 cm-es távolságban. Mivel én már általában éjszakai kelesztéssel sütök, a tepsin lévő bucikat átlátszó fóliával borítom és hűtőbe teszem éjjelre. (Ha nem akarjuk éjjel keleszteni, akkor langyos helyen pihentetjük, míg a zsemlék ismét  megnőnek és a lenti lépésekkel folytatjuk a továbbiakban.)

Másnap reggel elkészítjük a keresztekhez való  tésztát. A lisztet csomómentesre kerverjük a vízzel és a masszát habzsákba töltjük, A hűtőből elővett bucik tetejére vékonyan keresztet rajzolunk a masszából és 200 fokos sütőben 20 perc alatt megsütjük. 

Amíg a tészta sül, a vizet és a cukrot egy kis lábosban összeforraljuk. Amint kivettük a zsemléket a sütőből, még forrón leecseteljük a cukorsziruppal.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések