HOT CROSS BUN - AZ ANGOLOK ÉDES HÚSVÉTI ZSEMLÉJE
A zsemléhez
7,5 dkg kristálycukor
1/2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 bio citrom finomra reszelt héja
4 dkg olvasztott vaj
2,5 dl langyos tej
1 tojás enyhén felverve
A keresztekhez
5 dkg liszt
1/2 dl víz
10 dkg kristálycukor
1 dl víz
A zsemle hozzávalóit összegyúrjuk, alaposan kidolgozzuk, majd kiolajozott tálban duplájára kelesztjük. Ezt követően ismét átgyúrjuk a tésztát és 12 db egyforma bucit formázunk. Egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket egymástól kb. 1 cm-es távolságban. Mivel én már általában éjszakai kelesztéssel sütök, a tepsin lévő bucikat átlátszó fóliával borítom és hűtőbe teszem éjjelre. (Ha nem akarjuk éjjel keleszteni, akkor langyos helyen pihentetjük, míg a zsemlék ismét megnőnek és a lenti lépésekkel folytatjuk a továbbiakban.)
Másnap reggel elkészítjük a keresztekhez való tésztát. A lisztet csomómentesre kerverjük a vízzel és a masszát habzsákba töltjük, A hűtőből elővett bucik tetejére vékonyan keresztet rajzolunk a masszából és 200 fokos sütőben 20 perc alatt megsütjük.
Amíg a tészta sül, a vizet és a cukrot egy kis lábosban összeforraljuk. Amint kivettük a zsemléket a sütőből, még forrón leecseteljük a cukorsziruppal.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése