RUSZTIKUS RÁCSOS

Nem mondom, hogy ez lett a világ legszebb rácsos sütije, de azt igen, hogy nagyon is finom. Ezért a magam megnyugtatására elneveztem rusztikus rácsosnak... Az omlós tésztakéreg egy ricottakrém réteget és a tetején saját készítésű likőrös feketeszeder lekvárt rejt. A pitét megtaláljátok a novemberi Kifőztük magazin hasábjain is.


Lekváros ricottás rácsos pite


Hozzávalók:
Pitetészta
330g liszt
50g kistálycukor
2 ek darált mandula
csipet só
1 citrom reszelt héja
fél tk vaníliakivonat
1 tojás enyhén felverve
20 ml tej
170g vaj

Ricottakrém
450g ricotta
1 citrom reszelt héja
65-70g kristálycukor
1/2 zacskó vaníliás cukor
1 tojás

porcukor


A lisztet, cukrot, mandulát a csipet sóval, citromhéjjal, vanília kivonattal elkeverem, majd a vajjal morzsás állagúra dolgozom, majd ezek után hozzáadom a tojást és a tejet. Amint a tészta összeállt, 1/3-2/3 arányban szétosztom, két gombócot formázok és kissé ellapítom őket, majd legalább fél órára hűtőbe teszem

A túrókrémhez az összes hozzávalót tálba öntöm és krémesre keverem.

Amint a tészta szépen lehűlt, először a nagyobb darabot lisztezett felületen kinyújtom. Egy 23 cm-es kapcsos tortaforma aljába és oldalára illesztem, kicsit elegyengetem.

A pitetésztában elsimítom a ricottakrémet, majd a lekvárt kenem rá. Az 1/3 tésztát lisztezett felületen kinyújtom, és csíkokra vágom. Ezzel díszítem a pite tetejét. a lelógó széleket pedig felhajtom és kissé lenyomkodom. 180 fokon kb 45-50 perc alatt megsütöm. Porcukorral meghintve tálalható.


Lekváros ricottás rácsos pite


Lekváros ricottás rácsos pite


Megjegyzések

  1. Csodás! :D Már legeltettem rajta a szemem a magazinban, de nem lehet elégszer... :) Szinte érzem a narancs, a feketeszeder és a frissen sült tészta illatát! Bár az ízét is érezném! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ágikám, köszönöm :) Ha felénk jársz, szólj, és már tudom mivel kell készülnöm ;)

      Törlés
  2. jaj még hogy nem szép! Dehogynem, gyönyörű! Olyan gyereidehammbekaplak feeling :-)

    VálaszTörlés
  3. A linzertészta nálam nagy kedvenc, úgyhogy nyerő ez a süti. Na és ez a feketeszeder lekvár irtó finom lehet benne! :) Elgyönyörködtem a fotóidban is.

    VálaszTörlés
  4. De jol nez ki, de guszta!!!
    puszi!!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések