GRÁNÁTALMÁS CSIRKEMÁJ

Sokáig nem akartam tudomásul, vagy inkább komolyan venni, hogy a gyerekkorom óta kísérő ilyen-olyan vashiány igenis proléma, amit kezelni kell. Tud romlani, és különböző betegségekhez vezethet, foglalkozni kell vele, mielőtt komolyabb bajt okoz. Megfelelő étkezéssel sokat tehetünk a vashiány ellen, de sajnos elérhetjük azt a pontot, ahol magában a táplálkozási szokásaink átszervezése már nem elegendő. Amikor szembesültem a vashiányos vérszegénység következményeivel, igyekeztem mindent megtenni, hogy javuljon a vérképem. Kiderült, hogy gyógyszer nélkül nem volt erre esély, de tudtam, hogy az itthoni heti menün is komolyan el kell gondolkodnom. A jelentős vasat tartalmazó élelmiszerek sokak  számára ismertek, személy szerint a legtöbbet még szeretem is, de sosem figyeltem arra, hogy ezeket tudatosan építsem be a heti étrendünkbe. Amint elkezdtem szedni a gyógyszert (Ezt szigorúan orvosi előírásra szabad! Magunktól még véletlenül se kezdjünk kísérletezgetni!) már pár hét után úgy éreztem, hogy feltöltődtek a vasraktárak és tele vagyok energiával, szinte kicseréltek. Alig vártam az első vérvétel eredményét, hogy mennyit javultak az értékek. Óriási csalódás volt, mikor megláttam, hogy szinte semmit. Nem akartam elhinni, hogy ez bizony egy hosszú és lassú folyamat lesz. Másfél évbe telt, de sikerült feltornázni a számokat, és jelenleg csak a vasban gazdag táplálkozással is fenn tudom tartani ezt a szintet. Az egyik alapanyag (amit bár imádok, leginkább, ha más készíti), ami rendszeres lett nálunk, az a máj. Az arab fűszerezésű gránátalmás májat (Kifőztük - április) az egész család szereti. A gránátalma-máj kombó pedig a lehető legszuperebb vasban gazdag étel! A krumplipüré nem túl autentikus köret, de Mimi azzal szereti, és valójában tényleg finom úgy is...


Hozzávalók
1/2 kg csirkemáj
1 vöröshagyma finomra aprítva
3 gerezd zúzott fokhagyma
tengeri só
frissen őrölt tarka bors
kevés olívaolaj
1 mokkáskanál sumach (szömörce)
másfél mokkáskanál baharat fűszerkeverék
6 evőkanál gránátalmamelasz
1 nagy gránátalma


A májat megtisztítjuk, forró serpenyőben kevé olajon kérget pirítunk rá, majd tányérba szedjük. A serpenyőbe tesszük a hagymát, a fokhagymát, és kis lángon puhára dinszteljük, közben sózzuk, borsozzuk. Visszatesszük a májat, ízesítjük a többi fűszerrel és a gránátalmamelasszal. A gránátalmát kettévágjuk, egyik felét kifacsarjuk, és a levet is a májhoz adjuk. Fedő alatt, kis lángon addig főzzük, amíg a máj teljesen meg nem puhul. A megmaradt gránátalma magjaival megszórva tálaljuk, kuszkusszal, salátával, pitával vagy krumplipürével kínáljuk.


Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések