SKANDINÁV ROPOGÓS "KENYÉR"

Pont egy éve ilyenkor épp a tűz és jég országát, Izlandot jártuk be. Egy régi álmom vált valóra ezzel a szigettúrával. Elképesztő élmény volt látni, hogyan változik a táj és szinte olyan érzést keltett, mintha egy másik bolygóra csöppentünk volna. Nem csupán a természet szépsége és közelsége, de az északi konyha is elvarázsolt. Bár tisztában voltam azzal, hogy az skandináv gasztronómia világhírű, de face to face itt szembesültem ezzel a ténnyel először. Meg kellett állapítanom, hogy gyógynövényből készült fagylalt is lehet eszméletlenül finom, hogy gejzírben is lehet kenyeret sütni, mégpedig nem is akármilyet, hogy a skyr nevű "krémsajt" messze viszi a pálmát a görögjoghurt előtt, és hogy mégis szeretem a bárányt, bár eddig egész életemben úgy tudtam, hogy nem... csak, hogy párat említsek. Értelemszerűen be kellett szereznem skandináv szakácskönyveket is, hogy utána tudjak olvasni az ételeknek és magam is megpróbálkozhassak az előállításukkal (vagy valami hasonlóval legalábbis). Az izlandi boldog házasság torta már bevált kedvencünk. Az északiak másik étele, ami igazi függőséget okoz, az a ropogós "kenyér". Heringgel, lazaccal, különféle kencékkel, de lekvárral is nagyon finom (csak natúrban a tepsiről is könnyű elcsipegetni mindenféle feltét nélkül). Természetesen el kellett készítenem a saját verziómat, ami most végre ide is felkerül (megjelent: Kifőztük gasztromagazin - április)...


Hozzávalók 36x26 cm-es tepsihez
5 dkg zabpehely
5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
2,5 dkg szezámmag
2,5 dkg fekete szezámmag
2,5 dkg lenmag
2,5 dkg napraforgómag
2,5 dkg tökmag
1/2 teáskanál nigellamag
1/2 teáskanál krétai fűszerkeverék
1/2 teáskanál füstölt sópehely
75 ml meleg víz
25 ml olívaolaj
1 teáskanál juharszirup

a tetejére:
füstölt sópehely


Összekeverjük a száraz hozzávalókat, pohárban elvegyítjük a nedves alapanyagokat (nem keveredik össze tökéletesen). Az egészet alaposan összedolgozzuk. Sütőpapír közepére halmozzuk a masszát, aztán egy másik ív sütőpapírt – amin korábban kijelöltük a tepsi méretét – a tetejére terítünk, és a tésztát a tepsi méretére nyújtjuk. A sütőpapírokkal együtt a tepsibe tesszük. A felső papírt levesszük, a tésztát meghintjük kevés sópehellyel, és a visszahelyezett papírrétegen keresztül kissé belenyomkodjuk. Pizzavágóval kijelölünk 16 szeletet, és 160 fokos sütőben 45 perc alatt aranyszínűre sütjük. Tepsin hagyjuk kihűlni, majd a kijelölt szeletek mentén feltördeljük. Légmentesen záródó (üveg) tárolóedényben hetekig eláll és ropogós marad (bár erre nagy valószínűséggel nem kerül sor :).


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések