SÁRGALENCSE-KRÉMLEVES

Ha már a gránátalmás máj kapcsán szóba került a vashiány, illetve az, hogy milyen élelmiszerekkel lehet a vasháztartást megfelelő étkezéssel rendben tartani, akkor itt a következő szuperétel (Kifőztük - május), amivel rengeteget tehetünk az ügy érdekében. Nagyon szeretem a lencseféléket, de érdekes módon korábban a lencse fogyasztása számomra a téli hideg napokra korlátozódott, lásd az újévi lencselevest, vagy akár a paradicsomos vöröslencse levest is. Lehet, csak én vagyok ezzel így? De a lencse különféle fajtái igen elterjedtek pl. Indiában, Afrikában vagy a Közel-Keleten, ahol a téli zimankót csak hírből ismerik. Márpedig, ha nekik megfelel a kánikulában, akkor nekem miért ne lenne jó? A sárga lencse egészen különleges ízű. Amellet, hogy nyilvánvalóan lencse ízű, kicsit sárgaborsóra és nagyon a dióra emlékeztet. Ez utóbbi miatt pár csepp citromlével könnyedebbé, frissebbé tehetjük tálaláskor...


Hozzávalók kb. 1,5 l-hez
2 vöröshagyma finomra aprítva
kevés olívaolaj
2 sárgarépa felkarikázva
25 dkg sárga lencse átmosva
tengeri só
frissen őrölt tarka bors
2 teáskanál nasi goreng fűszerkeverék
kb. 1,3 l húsleves

a tálaláshoz:
néhány csepp frissen facsart citromlé


A vöröshagymát az olívaolajon megdinszteljük, rászórjuk a sárgarépát, majd a lencsét is. Fűszerezzük és felöntjük a húslevessel. Kis lángon készre főzzük, majd krémesre turmixoljuk. Tálaláskor pár csepp citromlével ízesítjük.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések