VODKÁS - PARADICSOMOS SÜLT GNOCCHI

Már több, mint két hete, hogy itthon vagyunk. Mindannyian. A legjobb lenne, ha az első hét úgy merülne feledésbe, ahogy kell. A digitális oktatás és az egyikpillanatrólamásikra home office mellett azt sem tudtuk, merre vagyunk arccal előre. Számoltam a perceket, hogy mikor lesz már hétvége! Egyáltalán nem voltam biztos benne, hogy túlélünk addig. Napról-napra nőtt az elkeseredésem, hogyan is fog ez így, akár hónapokig is menni. A hétvégén felszívtuk magunkat és eldöntöttük, hogy újult erővel kezdtünk neki a második hétnek. Aztán érdekes módon valahogy kezdtek a dolgok egy új, furcsa menetrendbe, rendszerbe állni. Kialakult a napirendünk. Egy idő után mindenkinek meglett a helye, ahol nyugodtan tanulhat, dolgozhat, vagy ahol együtt tornázhatunk. Hétköznaponként szigorúan ugyanúgy kelünk, mint máskor. A hétvégét pedig megpróbáljuk hétvégének meghagyni. Ami nehéz, hogy a családot nem látogathatjuk. És persze a hétköznapi csipcsup problémák: nincs élesztő, nem tudok kiszállítási idősávot foglalni, vagy olyan lisztet rendelni, amilyet szeretnék! Gondolom, ez sokaknak ismerős, de ezektől eltekintve jól bírjuk. Szerencsére szép időben megnő az életterünk, kint tudunk sütkérezni a kertben. A testmozgás már más kérdés. Mármint a gyereké. Egy profi sportoló gyerekkel, aki kemény napi edzésekhez van szokva, bizony nem könnyű. Végül erre is talátunk megoldást, még ha nem is a legideálisabbat. De megpróbáljuk mindennek a jó oldalát nézni! Hihetetlen, de minden nap együtt reggelizünk, ebédelünk és nyugodtan, időben megvacsorázunk. Naponta frissen, még változatosabban főzünk, rendszeresen tornázunk. Esténként szívesebben olvasunk elalvás előtt. És elkezdtem még kovászt is nevelni! Az első napokban ért sokk után már másként látom a helyzetet, úgy érzem, ezt is megoldjuk, ahogy eddig minden mást is. Bízom benne, hogy hamarosan helyre áll a világ "rendje", de azt is remélem, hogy nem pont ott folytatjuk, ahol abbahagytuk, hanem valahol jobban. Ez a vodkás-paradicsomos sült gnocchi (megjelent: Kifőztük - február) is amolyan karanténkonyha-fogás, semmi extra nem kell hozzá és komoly munkát sem igényel...


Hozzávalók
40 dkg hámozottparadicsom-konzerv
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
tengeri só
frissen őrölt tarka bors
morzsolt bazsalikom
morzsolt oregánó
olívaolaj
1/2 dl vodka
1/2 dl víz
50 dkg gnocchi
12,5 dkg mini mozzarella

a tetejére:
reszelt parmezán


Kevés olívaolajon megfonnyasztjuk a megpucolt, felszeletelt vöröshagymát, hozzáadjuk a préselt fokhagymát, sózzuk. Beleöntjük a paradicsomot, fűszerezzük. A vodkát és a vizet is hozzáadva néhány perc alatt összefőzzük, majd krémesre turmixoljuk. Belekeverjük a gnocchit – nem kell előfőzni –, és az egészet olajjal kikent sütőedénybe öntjük. A tetejére tépkedjük a mozzarellát, és 180 fokos sütőben, lefedve addig sütjük, amíg a gnocchi meg nem puhul (kb. 1 óra). Parmezánt reszelünk a tetejére, és grill sütésmódon, 220 fokon készre pirítjuk.

Megjegyzések

  1. Nagyon bátorító. Köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ani, köszönöm én is :) Remélem, mindenkinél rendeződik/rendeződött a káosz! Most alkalmazkodni és bizakodni kell és minden rendben lesz!

      Törlés
  2. Szuper fincsi, ma is ezt esszuk :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések