PADLIZSÁNRAGU LASSÚ FŐZŐBEN KÉSZÍTVE

Angliába érkezve - réges-régen - első látásra beleszerettem a tájba, a vidék hangulatába, a nagyon zöldbe. De a vad sziklákba, a tengerpartokba, a buja erdőkbe, a fekete fejű birkákkal pettyezett finom dombokba is. A gyaloglás, vagy hivatalos nevén nordic walking, az egyik kedvenc időtöltésünkké vált a szabadnapjainkon. Amikor visszaköltöztünk - mármint ide, haza - a kirándulások megmaradtak, de az aktív túrázás valahogy elsikkadt. Később, amikor a gyermekünk nagyobbacska lett, beszippantotta (velünk együtt) az úszás, a versenyzés. Minden szabadidőnket az uszodában töltöttük. De mint oly sokan, a covid időszakban, mi is visszatértünk ehhez a hobbihoz, amihez most már Mimi is csatlakozott (tekintve, hogy a versenyek is sorra elmaradtak). Igazi kis felfedezőként járja az erdőt, mászik sziklát és tanulmányozza a gombákat. Ilyenkor a nap nagy részét a természetben töltjük, így nem csoda, ha megcsúszok a főzéssel. Ezért kezdtem neki jobban a lassúfőzőm tanulmányozásának (a Russell Hobbs Cook&Home lassú főzőről további infóért katt IDE.) Rém praktikus konyhai felszerelés, érdemes foglalkozni vele, kitapasztalni a működését. Amíg mi kirándulunk, ő elkészíti a meleg vacsorát. Mivel az én gépemnek kivehető a belső része és közvetlen használható a tűzhelyen is, én korábban előpirítottam a zöldségeket, de ez a lépés el is hagyható (ebben az esetben viszont tovább kell főzni a ragut!). A kuszkusz pedig tudomásom szerint a legegyszerűbb köret, el is készül, amíg megterítjük az asztalt. Higgyétek el, ez a padlizsánragu (megjelent: Kifőztük - január) nagyon jól tud esni egy kirándulós nap után...


Hozzávalók
1 nagy vöröshagyma finomra aprítva
3 nagy gerezd fokhagyma átpréselve
2 közepes padlizsán kisebb kockákra vágva
olívaolaj
2 teáskanál édes füstölt pirospaprika
2 teáskanál krétai fűszerkeverék
tengeri só
frissen őrölt tarka bors
40 dkg hámozottparadicsom-konzerv
4 dkg sűrített paradicsom
40 dkg csicseriborsó-konzerv lecsepegtetve
2 dl zöldségalaplé


A lassú főző kivehető edényében kevés olívaolajat hevítünk a tűzhelyen, és megdinszteljük benne a kétféle hagymát. Rátesszük a padlizsánt, majd amikor már a felére összeesett, fűszerezzük. Belekeverjük a kétféle paradicsomot és a csicseriborsót, felöntjük az alaplével, és a gépbe téve 2-es fokozaton 6 órát főzzük. Azonnal tálaljuk.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések