ÉDESBURGONYÁS LENCSELEVES LASSÚFŐZŐBEN

Korábban már írtam róla, hogy mekkora lehetőség van a lassú főzőben, és hogy mennyire megéri kísérletezni vele. A csicseriborsós padlizsánragu után most itt egy újabb étel, ami könnyen elkészíthető ebben a "szerkezetben" (Russell Hobbs Cook&Home). Egy fontos, hogy mindent apróra vagy még apróbbra vágjunk. 2-es fokozaton 6 + 1 órát főzőm vagy 1-es fokozaton 8 órát, majd 2-es fokozatra állítva még 2 órát. Attól függ, hogy aznapra mi a tervünk, ha tudom, hogy fél napos programunk van, akkor 2-esen indítom el, de ha valószínűleg egész napra elmegyünk, akkor 1-esre kapcsolom csak. Külön jó, hogy ha reggel nem akarok pepecselni az előkészítéssel, akkor már előző este meg lehet dinsztelni a zöldségeket, és reggelig elég csak a hűtőbe tenni. Ez a recept még a júniusi Kifőztük magazinban jelent meg, de ebben a hűvös, őszi időben még inkább aktuális...


Hozzávalók
1 vöröshagyma finomra vágva
1 póréhagyma vékonyra karikázva
5 gerezd zúzott fokhagyma
1 nagyobb sárgarépa felkarikázva
1/2 piros kaliforniai paprika egészen apró kockákra vágva
1 édesburgonya kisebb kockákra vágva
tengeri só
1/2 teáskanál őrölt kurkuma
1/2 teáskanál őrölt koriandermag
1/2 teáskanál currypor
3 teáskanál füstölt édes pirospaprika
7 dkg sűrített paradicsom
25 dkg hegyi lencse átöblítve
2-3 darabka zellerszár (fagyasztott is lehet)
1,5 l zöldségalaplé
4 teáskanál korianderpaszta vagy 1 kisebb csokor korianderzöld
olívaolaj

a tálaláshoz:
görög joghurt vagy tejföl
édes csilipehely
friss koranderzöld


lassú főző kivehető edényében kevés olívaolajat hevítünk a tűzhelyen, és megdinszteljük benne a háromféle hagymát. Rátesszük a sárgarépát, a paprikát és az édesburgonyát. Amikor kissé összeesett, fűszerezzük, belekeverjük a sűrített paradicsomot, a lencsét és a zellert. Felöntjük az alaplével, és a gépbe téve 2-es fokozaton 6 órát főzzük. Kb. 3 dl levest kiveszünk, krémesre turmixoljuk, majd visszaöntjük a levesbe, ezzel sűrítjük. Belekeverjük a koriandert és sózzuk, ha szükséges. További 1 órát főzzük, végül görög joghurttal, csilivel és aprított korianderzölddel meghintve tálaljuk.
 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések