RIZSFELFÚJT

Leánykori nevén rizskoch, de nálunk csak "rizskók", ahogy gyerekkoromban neveztem. Egy igazi klasszikus a régi időkből, alapvetően a Nagyim receptje szerint készítve. Az évek során nálunk annyiban változott, hogy én már kerek szemű risotto rizst használok hozzá és sűrű vanília pasztát vagy őrölt vaníliát. Bár ha ez utóbbi épp nincs, akkor a hagyományos vaníliás cukor is megfelelő. Egy tartalmas leves után tökéletesen elég második fogásnak. Emelett pedig azért is szeretjük, mert semmiféle extra hozzávaló nem szükséges, szinte a kamarában lévő alapanyagokból elkészíthető. Természetesen mi hárman három különböző feltéttel szeretjük. Mimi gránátalmás eperlekvárral vagy csokiöntettel, G málnaszörppel (igen, olyan menzásan...), én pedig málna-ribizli lekvárral...


Hozzávalók (20cm x 30cm sütőtálhoz)
20 dkg risotto rizs
3 dl tej
3 dl víz
egy csipet tengeri só
1+2 evőkanál kristálycukor
3 tojás, szétválasztva
1 bio citrom finomra reszelt héja
1 teáskanál vaníliapaszta (vagy fél zacskó vaníliás cukor)

A forma kikenéséhez
1/2 evőkanál vaj
1 evőkanál liszt

Tetejére
málna/ribizli/gránátalmás eper lekvár
málnaszörp


A rizst a vízzel lábosba tesszük, sózzuk és 1 evőkanálnyi cukrot adunk hozzá. Állandó keverés mellett, folyamatosan adagoljuk hozzá a tejet. Addig főzzük, amíg a rizs roppanósra fő, vagyis majdnem teljesen megpuhul (kb. 20-30 perc a rizs típusától függően) és félretesszük hűlni. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A sárgákat kihabosítjuk a maradék két evőkanál cukorral, a vaníliával és a citromhéjjal. Amint a rizs szobahőmérsékletűre hűlt, belekeverjük a vaníliás keveréket majd óvatosan beleforgajuk a fehérjehabot is. A sütőtálat kivajazzuk vékonyan megszórjuk liszttel és a masszát elsimítjuk benne. 180 fokon kb 20-25 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések